Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/58613/parama-pagal-programa-marie-sk-odowska-curie-veiksmai-suteikta-jau-100-000-iskiliausiu-mokslininku/spausdinti/

Parama pagal programą „Marie Skłodowska-Curie veiksmai“ suteikta jau 100 000 iškiliausių mokslininkų

Publikuota: 2017-03-08 14:21
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kovo 7 d. stipendija pagal programą „Marie Skłodowska-Curie veiksmai“ buvo suteikta 100 000-ajam mokslininkui. Šia istorine proga buvo atrinkta 30 perspektyviausių mokslininkų, siekiant parodyti, kokių veiksmų ES ėmėsi mokslinių tyrimų kompetencijai ir mokslininkų pasauliniam judumui skatinti.

Iš visų 28 aštuonių ES valstybių narių, taip pat iš Kolumbijos ir Naujosios Zelandijos buvo atrinkta po vieną mokslininką. Jie atstovauja 100 000 kolegų, kurių veiklai per pastaruosius du dešimtmečius pagal programą „Marie Skłodowska-Curie veiksmai“ buvo skirta parama. Atrinktųjų mokslininkų tyrimų sritys – pačios įvairiausios: nuo kovos su klimato kaitos padariniais ir novatoriškų vėžio gydymo metodų iki smurtinės radikalizacijos prevencijos. Šių 30 mokslininkų potencialas stulbinantis – jų individualių stipendijų 2016 m. paraiškos buvo įvertintos aukščiausiais balais.

Iš Lietuvos mokslininkų į šią 30-ies grupę buvo atrinkta dr. Rasuolė Lukošė, kurianti naujovišką grafeno ir manganito jungimo būdą. Iš šiuo būdu sukurtos naujos medžiagos, pasižyminčios išskirtinėmis mangetovaržos savybėmis, galima bus gaminti ypač jautrius jutiklius, skirtus pulsuojantiems magnetiniams laukams matuoti. Tokie magnetinių laukų jutikliai galės būti naudojami medžiagotyroje, medicinoje ir kitose srityse. Grafenas pasižymi puikiomis stiprumo, lankstumo ir elektrinio laidumo savybėmis, tačiau lig šiol nesukurta ekonomiškai efektyvios jo gamybos technologijos, kuri leistų jį gaminti pramoniniu būdu. Dr. Rasuolė Lukošė tikisi, kad programos „Marie Skłodowska-Curie veiksmai“ stipendija leis jai atsidėti naujos medžiagos kūrimui ir jos gamybos technologijų tobulinimui.

Programa „Marie Skłodowska-Curie veiksmai“ taip pavadinta lenkų ir prancūzų mokslininkės, kuri už radiologijos tyrimus apdovanota Nobelio premija, garbei. Pagal šią programą teikiama parama iškiliausiems mokslininkams, nesvarbu kokios tautybės ir mokslo karjeros lygmens. Programos, orientuotos į moterų mokslininkių karjeros galimybių skatinimą, tikslas – padėti mokslininkams įgyti būsimam darbui reikiamų gebėjimų ir tarptautinės patirties, nesvarbu privačiame ar viešajame sektoriuje. Programa yra sudėtinė platesnės mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Horizontas 2020“ dalis. Tikimasi, kad per 2014–2020 m. programos „Marie Skłodowska-Curie veiksmai“, kurios biudžetas siekia 6,2 mlrd. eurų, parama pasinaudos apie 65 000 mokslininkų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!