Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/58162/komisija-skiria-33-5-mln-euru-rinkos-inovaciju-kurimui-spartinti/spausdinti/

Komisija skiria 33,5 mln. eurų rinkos inovacijų kūrimui spartinti

Publikuota: 2017-01-31 15:54
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Europos Komisija skiria beveik 33,5 mln. eurų, kad paspartintų novatoriškų idėjų diegimą rinkoje. Pagal Spartaus inovacijų diegimo (SID) bandomosios programos šeštąjį, paskutinįjį, teikinį maždaug po 2 mln. eurų skiriama 17 projektų, kuriuose dalyvauja 80 partnerių iš 19 šalių.

Remiami labai įvairūs projektai: savivalė saulės elementų danga, bičių šeimų išmirimo prevencijai skirta kompiuterinė programėlė, mažatriukšmė ekologiška guminė kelių danga, naujoviškas pigmentas juodiems ir spalvotiems polimerams atliekų sraute atskirti, įtaisas, nustatantis bakterinį ar virusinį užkratą pagal asmens iškvepiamą orą ir kt. Daugumą projektų (55 proc.) vykdo mažosios ir vidutinės įmonės.

Viename iš šių projektų dalyvauja ir Lietuvos atstovai: projekto „CreepUT“ (viršgarsinių technologijų naudojimas šiluminių elektrinių pažeidimams nustatyti) partneris – Kauno technologijos universitetas.

SID bandomoji programa vykdoma nuo 2015 m. sausio ir yra platesnės ES mokslinių tyrimų ir inovacijų iniciatyvos „Horizontas 2020“ dalis. Iš šios programos lėšų remiami novatoriški projektai, kurių rezultatai jau buvo išbandyti ir yra jau beveik tinkami pateikti rinkai. Per dvejus metus pagal šią programą 94 projektams (iš viso 426 dalyviai iš 27 šalių) iš ES fondų buvo skirta apie 200 mln. eurų. Pastarasis 33,5 mln. eurų investicinis įnašas – paskutinis. Vis dėlto, įvertinusi tai, kad tikėtina nauda iš šios rinkos inovacijų skatinimo programos yra didelė ir kaip aktyviai programoje dalyvavo įmonės, Komisija svarsto galimybę pratęsti programos veikimą 2018–2020 metais ir įtraukti ją į Europos inovacijų tarybos parengiamuosius darbus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!