Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/5777/visi-charleso-darwino-darbai-publikuojami-internete/spausdinti/

Visi Charleso Darwino darbai publikuojami internete

Publikuota: 2006-10-23 10:03
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Internete publikuojamas visas vieno iš žymiausių mokslininkų žmonijos istorijoje Charleso Darwino raštų rinkinys. Kembridžo universiteto vykdomą projektą sudaro apie 50 tūkst. puslapių teksto ir 40 tūkst. paveikslų iš originalių publikacijų konvertavimas į skaitmeninį formatą, pasižymintį, be kita ko, ir paieškos galimybėmis.

Internautams suteikiama prieiga ir prie MP3 formato garso rinkmenų, kurias galima atsisiųsti. Šie ištekliai skirti rimtiems mokslininkams, tačiau pasitarnaus visiems besidomintiems C. Darwinu ir jo gyvybės evoliucijos teorija.

„Idėja buvo padaryti šiuos svarbius darbus kaip įmanoma lengviau prieinamus – kai kurie žmonės gali paskaityti Darwiną tik tokiu būdu“, – teigė projekto vadovas dr. Johnas van Wyhe’as.

Pastaruosius ketverius metus dr. J. van Wyhe’as praleido visame pasaulyje ieškodamas paties C. Darwino medžiagos kopijų ir darbų apie revoliucines natūralistines idėjas, susijusias su natūralios atrankos teorija. Istorikui kilo įkvėpimas sukurti internetinę biblioteką (darwin-online.org.uk) tuomet, kai žlugo jo paties pastangos studijuoti Darwiną viename Azijos universitete.

Internetinėje bibliotekoje „Darwin Online“ publikuojama daug naujai iššifruotų arba niekuomet dar neišleistų įžymiojo mokslininko manuskriptų tarp kurių skaitytojai ras ir garsiąją C. Darwino kelionę į Galapagų salas, kuriose atlikti laukinės gyvūnijos stebėjimai papildė jo mokslinius argumentus.

Naudojimasis šia internetine biblioteka nemokamas. Daugelį tekstų galima peržiūrėti arba spalvotų paveikslėlių formatu arba kaip visiškai suredaguotas elektronines transkripcijas. Be to, skaitytojai ras C. Darwino veikalų vertimų į vokiečių, danų ir rusų kalbas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!