Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/57558/nasa-nufotografavo-salciausia-marso-taska-sukaustyta-130-laipsniu-speigo/spausdinti/

NASA nufotografavo šalčiausią Marso tašką, sukaustytą 130 laipsnių speigo

Publikuota: 2016-12-14 09:17
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Pati šalčiausia Marso vieta – jo Pietų ašigalis. NASA nufotografavo šią vietą ir paskelbė nuotraukas.

Neįtikėtina, tačiau Marso paviršius labai primena Žemės. Čia galima pamatyti upių slėnius, vulkanus, ledynus ir uolas. Marso paviršiuje daug kraterių, kanjonų, plokštikalnių, lygumų. Vidutinis aukščių skirtumas apie 100 km. Visas planetos paviršius padalytas į 30 geometriškai taisyklingų rajonų, turinčių pavadinimus. Jų pavadinimai buvo suteikti dar tais laikais, kai planeta buvo tik stebima teleskopais iš Žemės.

Tačiau dabar septintąją pagal dydį Saulės sistemos planeta fotografuojama iš arčiau – modernių zondų. Tai leidžia atrasti šioje planetoje neįtikėtinai įspūdingų vietų.

Kai kurie Marso taškai mūsų planetos gyventojams gali atrodyti kaip iš fantastikos srities. Viena iš jų – Pietų ašigalis.

NASA tinklapyje skelbiama nuotrauka – tai poliarinė kepurė, susiformavusi iš sauso ledo (anglies dvideginio pagrindu). Anglies dvideginio dujos žiemos metu krenta į planetos paviršių iš atmosferos sniego pavidalu.

NASA nufotografavo šalčiausią Marso tašką, sukaustytą 130 laipsnių speigo

Pietiniame poliuje oro temperatūra nukrenta iki 130 laipsnių šalčio, tokiu būdu paversdama šią Marso zoną pačia šalčiausia.

Ašigalio nuotraukos darytos orbitinės stoties MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) aparatu HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment). Šis kosminis aparatas paleistas į Marsą 2005 m.

Reikiamą orbitą jis pasiekė po metų, o 2008 m. turėjo baigti savo misiją, tačiau NASA ją pratęsė.

MRO tikslas – ne tik Marso paviršiaus fotografavimas. Jis taip pat dalyvauja perduodant į Žemę marsaeigių siunčiamus signalus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!