Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/5702/mokslininkai-sukure-nauja-atminties-rusi/spausdinti/

Mokslininkai sukūrė naują atminties rūšį

Publikuota: 2006-10-13 08:39
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Critical Security

JAV mokslininkai sukūrė naują skaitmeninės atminties įrenginį, sudarytą iš platinos dalelių, įterptų į tabako mozaikos virusą (TMV).

Užkrėsti TMV virusu, ant tabako lapų atsiranda jam būdingos dėmės, dėl ko šis virusas ir buvo taip pavadintas. Tabako mozaikos virusas yra iki 300 nm ilgio vamzdelis, sudarytas iš baltyminio apvalkalo, kurios viduje yra branduolys iš RNR. Mokslininkų manymu, tokia viruso struktūra yra labiausiai priimtina nanodalelių prijungimui.

Eksperimento metu, grupė mokslininkų, kuriems vadovavo prof. Yang Yang iš Kalifornijos universiteto, prie tabako mozaikos viruso prijungė šešioliką teigiamai įkrautų platinos jonų. Išorinio elektrinio lauko veikiamos RNR molekulės perduodamos platinos nanodalelėms, o tuo metu baltyminis apvalkalas veikia kaip energetinis barjeras, išlaikantis perstumtas įkrovas vietoje ir neleidžiantis joms grįžti į pradinę padėtį.

Platinos nanodalelėmis padengtas virusas gali turėti dvi stabilias padėtis, kurios atitinka loginius nulį ir vienetą.

Priėjimo prie TMV pagrindu sukurtos atminties laikas sudaro maždaug mikrosekundę, kas gali būti lyginama su šiuolaikinės „flash“ atmintinės parametrais. Be to, atmintyje esantys duomenys gali būti išsaugoti netgi išjungus maitinimą.

Šiuo metu mokslininkai galvoja kaip sumažinti įrenginį ir padidinti informacijos saugojimo tankumą, o taip pat reikia sukurti sistemas, leidžiančias skaityti ir įrašyti informaciją. Kūrėjų manymu, tokie įrenginiai ateityje bus taikomi bioelektronikoje - juos, terapeutiniais tikslais, bus galima implantuoti į gyvus audinius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!