Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/5688/lietuvoje-bus-pletojama-pramonine-biotechnologija/spausdinti/

Lietuvoje bus plėtojama pramoninė biotechnologija

Publikuota: 2006-10-12 09:19
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Lietuvos Respublikos Vyriausybė

atlikta išsamia Pramoninės biotechnologijos plėtros Lietuvoje galimybių studija, kuri patvirtino nuostatą, kad Lietuvoje yra tikslinga plėtoti pramoninę biotechnologiją. Pramoninės biotechnologijos plėtros Lietuvoje 2007–2010 metų programa yra mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros programa, kurioje numatytus darbus yra būtina atlikti, norint plėtoti biotechnologijų pramonę Lietuvoje.

Programos tikslas – Lietuvos priklausomybės nuo importuojamų neatsinaujinančių žaliavų sumažinimas, efektyviau panaudojant turimus žemės ūkio ir miškų išteklius, mažinant aplinkos užterštumą ir „šiltnamio efektą“, bei moderniųjų technologijų dalies Lietuvos ekonomikoje plėtimas.

Lietuvoje apie 95 % stambiatonažinių ir mažatonažinių cheminių medžiagų ir produktų (plastmasės, tirpikliai, skystas kuras, pusprodukčiai farmacijos pramonei ir kt.) gaminami iš neatsinaujinančių žaliavų, daugiausia iš naftos. Per pastaruosius kelerius metus pasaulyje pradėjo formuotis nauja pramonės sritis, pavadinta pramonine biotechnologija arba baltąja biotechnologija. Pramoninės biotechnologijos paskirtis – gaminti įvairius aukščiau minėtus cheminius produktus iš atsinaujinančių, daugiausia augalinės kilmės, žaliavų, apibendrintai vadinamų biomase (grūdai, augalininkystės atliekos, mediena, medžio perdirbimo atliekos, specialiai pramoniniam perdirbimui auginami augalai ir kiti). Vystantis pramoninei biotechnologijai naftą kaip cheminės pramonės žaliavą palaipsniui turėtų išstumti atsinaujinančios žaliavos. Be to, gamybos proceso metu stengiamasi kiek galima daugiau panaudoti biokatalizės procesus (panaudojant fermentus), tai atpigina gamybą, mažina atliekų kiekį ir jų kenksmingumą.

Vis aktualesnis tampa augalinės biomasės panaudojimo klausimas. Alternatyvus žemės ūkio produktų panaudojimas chemijos pramonės tikslams sudaro sąlygas geriau išnaudoti žemės ūkio naudmenas, sukurti naujas darbo vietas. Nors Lietuvos žemės ūkio produktų eksportas pastoviai auga, tačiau jo lygis nėra pakankamas – šiuo metu dar yra nemažai žemdirbystei nepritaikytų dirvonuojančių žemių plotų, Lietuvos žemės ūkio produktai sunkiai skinasi kelią į kitų šalių rinkas.

Programą numatoma vykdyti cheminių medžiagų gavimo iš biomasės technologijų kūrimo, biotechnologinių produktų ir biodiagnostinių metodų kūrimo pramonei, žemės ūkiui bei sveikatos apsaugai, vietinių žaliavų, tinkamų pramoninei biotechnologijai, efektyvesnis panaudojimo ir naujų biomasės šaltinių kūrimo kryptimis.

Pramoninės biotechnologijos plėtros Lietuvoje 2007–2010 metų projektą parengė švietimo ir mokslo ministro sudaryta darbo grupė, kurios vadovas – Biotechnologijos instituto prof. Gervydas Dienys. Programos vykdymą organizuos Lietuvos valstybinis mokslo ir studijų fondas organizuodamas kasmetinius programos projektų konkursus. Projektus galės teikti mokslo ir studijų institucijos kartu su ūkio subjektais, suinteresuotais projektų rezultatais. Programos vykdymo stebėsenai ir vertinimui fondas sudarys programos tarybą, susidedančią iš mokslininkų, verslo organizacijų bei ministerijų atstovų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!