Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/5572/aptikta-ikaitusi-planeta-gigantas/spausdinti/

Aptikta įkaitusi planeta – gigantas

Publikuota: 2006-09-28 08:11
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: MEMBRANA

Britų astronomų vadovaujamas tarptautinis planetų ir kitų žvaigždžių paieškos projektas „SuperWasp“ prasidėjo 2004 metais. Ir štai, „atsijojus“ 1,1 milijoną žvaigždžių, projekto dalyviai aptiko „savo“ pirmąsias dvi planetas.

Jos pavadintos „Wasp-1b“ ir „Wasp-2b“. Planetos yra Andromedos ir Delfino žvaigždynuose. Pirmoji nutolusi tūkstantį šviesmečių nuo žemės, o kita yra dvigubai arčiau. Abi planetos priklauso „karštiesiems Jupiteriams“ – dujų gigantams, esantiems arti savo Saulių. Jų sukimosi periodai skaičiuojami dienomis.

Iš šios poros ypač įdomi „Wasp-1b“ planeta: jos paviršiaus temperatūra viršija 1800 laipsnių pagal Celsijų – tai viena karščiausių, iki šiol atrastų planetų.

Reikia pažymėti, kad „SuperWasp“ projekto pagrindą sudaro du nedideli optiniai prietaisai. Vienas šių įrankių yra La-Palmo saloje, o kitas – netoli Sazerlendo (PAR) ir jie kartu padengia visą dangų.

Kiekvieną prietaisą sudaro 8 skaitmeninių kamerų rinkinys su tik 11 centimetrų skersmens objektyvais, pritvirtintas prie automatizuotos besisukančios platformos. Tokio instrumento matymo laukas 2000 kartų didesnis, nei įprasto teleskopo. Per vieną stebėjimų naktį prietaisas generuoja 60 GB duomenų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!