Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/55585/sarasa-papilde-104-naujos-egzoplanetos-dalis-ju-gali-buti-gyvenamos/spausdinti/

Sąrašą papildė 104 naujos egzoplanetos: dalis jų gali būti gyvenamos

Publikuota: 2016-07-19 16:23
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

„Mashable“ rašo, jog grupė mokslininkų, pasitelkę kosminį teleskopą bei keletą teleskopų Žemėje, atrado kiek daugiau nei 100 naujų planetų. Kosminis „lobis“ didžiąja dalimi yra kosminio teleskopo „Kepler“ nuopelnas, taip pat nemažai pasitarnavo ir kitos observatorijos įvairiose Žemės vietose.

104 naujai atrastos planetos papildė maždaug 3300 planetų, žinomų už Saulės sistemos ribų, sąrašą. Naujosios egzoplanetos (šis terminas naudojamas apibūdinti planetas, esančias už Saulės sistemos ribų) netgi apima specifinę žvaigždžių sistemą su keturiais potencialiais pasauliais, pasižyminčiais kieta struktūra ir kalnuotu paviršiumi.

Manoma, kad minėtos keturios egzoplanetos yra maždaug 20–50 procentų masyvesnės už Žemę bei jos skrieja aplink žymiai mažesnę žvaigždę (lyginant su mūsiške Saule), esančią už 181 šviesmečio nuo keturių pasaulių. Dvi iš jų gali turėti į Žemės planetos panašų radiacijos lygį, gaunamą iš Saulės.

Astronomai džiūgauja, jog „Kepler“, kuris į kosmosą buvo paleistas dar 2009 metais, puikiai atlieka savo misiją ir gerokai papildė egzoplanetų, kurių dauguma gali būti tinkamos gyventi, sąrašą. Kiek daugiau nei 100 šviežiai atrastų egzoplanetų taip pat potencialiai pasižymi sąlygomis, kuriose gali egzistuoti gyvybės formų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!