Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/55487/astronomai-saules-sistemoje-atrado-nykstukine-planeta/spausdinti/

Astronomai Saulės sistemoje atrado nykštukinę planetą

Publikuota: 2016-07-13 08:32
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Tarptautinė astronomų komanda pranešė Saulės sistemoje atradusi naują nykštukinę planetą. Šis kosminis kūnas skrieja aplink Saulę ir turi labai plačią orbitą, skelbia sciencealert.com. Nykštukinės planetos 2015 RR245 skersmuo siekia maždaug 700 km, o jos orbita yra maždaug 120 kartų didesnė, nei Žemė nutolusi nuo Saulės.

Kuiperio žiede astronomai gana dažnai atranda naujų nykštukinių planetų, tačiau jos paprastai būna mažesnės. RR245 didžiulę savo orbitą užpildo per maždaug 700 metų. Mokslininkai teigia, kad dabar ji neužilgo pasieks savo arčiausią tašką ir maždaug 2096-aisiais nuo Saulės bus nutolusi per 5 mlrd. kilometrų. Ilgus metus šis atstumas siekė daugiau nei 12 mlrd. Tiesa, tyrėjai pabrėžia, kad norint paskaičiuoti tikslią orbitą reikės atlikti tikslesnius tyrimus.

Astronomai Saulės sistemoje atrado nykštukinę planetą

Mokslininkai mano, kad anksčiau Saulės sistemoje buvo kur kas daugiau šių nykštukinių planetų, tačiau daugumą sunaikino arba išspyrė didesnės. RR245 gali būti viena iš paskutinių didžiųjų už Neptūno esančių nykštukių, kurias pavyko aptikti didžiuliais teleskopais. Didžioji dalis jų jau sužymėta. Kol kas tyrimas dar nebuvo publikuotas moksliniame žurnale, tačiau RR245 atradimą jau patvirtino Tarptautinė astronomų sąjunga.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!