Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/5395/visatoje-yra-didziule-daugybe-i-zeme-panasiu-planetu-teigia-mokslininkai/spausdinti/

Visatoje yra didžiulė daugybė į Žemę panašių planetų, teigia mokslininkai

Publikuota: 2006-09-11 17:36
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Panašių į Žemę planetų su giliais vandenynais, kur galėjo atsirasti gyvybė, yra trečdalyje Saulės sistemų, aptiktų už mūsiškės ribų, pranešė JAV mokslininkai. Šiose Saulės sistemose yra milžiniškos dujų sankaupos, žinomos kaip „karšti Jupiteriai“, kurių orbitos yra labai arti nuo šviesulių - net arčiau negu mūsų Merkurijaus orbita, teigia Seanas Raymondas iš Kolorado universiteto.

Tokie dujų milžinai su maža orbita gali padėti susidaryti mažesnio dydžio planetoms, panašioms į Žemę. „Mes manome, kad Saulės sistemose egzistuoja nauja klasė planetų, kurių paviršių dengia vandenynas ir kurios galbūt gyvenamos ir yra panašios į mūsų planetą“, - teigia S. Raymondas. „Esu tvirtai įsitikinęs, jog Visatoje esama gyvenamų planetų“, - pridūrė S. Raymondas. „Bet gyvybė šiose planetose gali smarkiai skirtis nuo mūsiškės planetos. Yra daugybė evoliucijos žingsnių tarp tokių planetų susiformavimo kitose sistemose ir esamų jose gyvybės formų, galinčių pažvelgti į mus, kaip mes į jas“, - tesė jis.

Mokslininkai teigia, kad 40 proc. iš maždaug 200 planetų, besisukančių aplink įvairias žvaigždes, yra „karšti Jupiteriai“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!