Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/5156/ultragarsas-gali-sutrikdyti-vaisiaus-vystymasi/spausdinti/

Ultragarsas gali sutrikdyti vaisiaus vystymąsi

Publikuota: 2006-08-17 10:05
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Atlikto tyrimo su pelėmis rezultatai rodo, kad nėščias moteris paveikus ultragarsu, gali sutrikti jų vaisiaus smegenų vystymasis. Bet ekspertai įspėja, kad kol kas šią informaciją per anksti ekstrapoliuoti žmonėms. Jie pabrėžia, kad ultragarsinio tyrimo metodika yra ypatingai vertinga diagnostikai ir nėščiosios neturėtų atsisakyti vizito pas gydytojus.

Naujojo tyrimo metu buvo naudojamas cheminis junginys, padėjęs sekti smegenų ląsteles augančiuose pelių embrionuose. Mokslininkai embrionus paveikė ultragarsu trečios nėštumo savaitės pabaigoje – tai yra labai svarbus pelių embrionų vystymosi metas, kuomet smegenų ląstelės patenka į joms skirtą vietą.

Gali būti, kad ultragarso bangos kažkokiu būdu sutrikdo tarpląstelinius ryšius joms keliaujant į reikiamas smegenų vietas, mano Yale medicinos mokyklos (JAV) mokslininkas Pasko Rakicius, tyrimą atlikęs su kolegomis.

Medikai paprastai rekomenduoja, kad nėščiosioms ultragarsiniai tyrimai būtų atlikti du kartus, kad būtų įvertintas vaisiaus vystymasis. Kiekvieno patikrinimo trukmė yra apie 30 minučių. Ultragarso bangų sukurti vaizdai gali apteikti informacijos apie dar negimusio vaiko amžių, jo poziciją gimdoje bei anomalijas.

Kai kurių ankstesnių tyrimų rezultatai parodė, kad ultragarsas žmonėms gali sukelti genetinių anomalijų ir kad ultragarsu tirti vaikai gali pradėti kalbėti vėliau, bet, ekspertų teigimu, šių tyrimų rezultatų pakartoti nepavyko.

Tačiau ekspertai taip pat tvirtina, kad pastarojo tyrimo rezultatai reikalauja tęsti tyrimus šioje srityje, ypač žinant, kad pastaruoju metu populiarėja „parduotuviniai“ ultragarsiniai tyrimai, kuomet bendrovės prekybos centruose besilaukiančioms motinoms siūlo savo paslaugas. Bijomasi, kad tokių tyrimų populiarumas ir toliau didės, nes spaudoje pasirodo pranešimai, kad vaikų laukiančios garsenybių šeimos nusipirko naudojimui namie skirtus ultragarso aparatus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!