Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/5155/kudikiai-pastebi-matematines-klaidas/spausdinti/

Kūdikiai „pastebi matematines klaidas“

Publikuota: 2006-08-16 12:09
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Izraelio ir JAV mokslininkai atlikę tyrimus nustatė, kad vos pusės metų mažyliai jau pastebi matematines klaidas. Tyrime dalyvavo 24 mažyliai, kurių amžius nuo 6 iki 9 mėnesių. Kūdikiams rodant skirtingą lėlių skaičių buvo skenuojamos jų smegenys. Paaiškėjo, kad išvydę netikėtą rezultatą kūdikiai žiūri ilgiau ir jų smegenų veikla tuo metu prilygsta suaugusiųjų, kai šie pastebi klaidas.

Tyrimo metu mažyliams buvo rodomos dvi lėlės, kurias vėliau užstodavo širma. Paskui vaikui matant viena lėlė buvo paimama ir patraukus širmą jis tikėdavosi išvysti likusią vieną. Kai jis vis dėlto pamatydavo dvi, stebėdavo lėles ilgiau, taip lyg fiksuodamas klaidą. Paaiškėjo, kad pamatę „neteisingą“ lėlių skaičių kūdikiai žiūrėdavo daugiau nei sekunde ilgiau. Suaugusieji pastebėję matematinę klaidą reaguoja analogiškai, tik kur kas greičiau.

Tyrimui vadovavęs mokslų daktaras Andrea Bergeris sakė: „Šis tyrimas rodo, kad kūdikio smegenyse egzistuoja klaidų susekimo sistema ir ji suaktyvinama vos tik tiriamąjį nustebina neteisingas aritmetinis sprendimas“.

Mokslininkai padarė išvadą, kad į pirmų gyvenimo metų pabaigą visi kūdikiai gali aptikti klaidas – tai siejama su gebėjimu vėliau reguliuoti savo elgesį ir emocijas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!