Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/51139/jav-imone-tri-alfa-energy-pranese-apie-svarbu-pasiekima-kuriant-branduolines-sintezes-reaktoriu/spausdinti/

JAV įmonė „Tri Alfa Energy“ pranešė apie svarbų pasiekimą kuriant branduolinės sintezės reaktorių

Publikuota: 2015-09-01 16:37
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©MokslasPlius.lt
Inf. šaltinis: MokslasPlius.lt

Žurnalas „Science“ paskelbė, kad grupei fizikų, dirbančių įmonėje „Tri Alfa Energy“ Los Andžele pavyko sukurti prietaisą, kuris sugebėjo išlaikyti ypač įkaitinto vandenilio plazmos kamuolį penkias milisekundes, laiką, kurio iki šiol niekam nepavyko pasiekti. Tai gali būti įrodymas, kad įmanoma išlaikyti aukštatemperatūrę plazmą ilgesnį laiką ir pasiekti branduolinės sintezės reakciją.

Jei tik pavyktų sukurti praktiškai veikiantį branduolinės sintezės reaktorių, tai reikštų esminį įvykį žmonijos istorijoje – tai leistų atsisakyti kitų energijos rūšių, visų pirma teršiančių aplinką ir išmetančių šiltnamio dujas – iškastinio kuro.

„Tri Alpha“ branduolinės sintezės reaktorius
„Tri Alpha“ branduolinės sintezės reaktorius

Branduolinės sintezės idėja yra gana paprasta, tik, kaip pasirodė, ją įgyvendinti labai sudėtinga. Dujos yra kaitinamos iki labai aukštos temperatūros, kurioje jos virsta plazma. Jei tik dujų jonai juda su pakankama energija, kuri gali įveikti branduolinės stūmos jėgą, du jonai gali susilieti, sudarydami kitą cheminį elementą, o dalis masės virsta energija. Toks procesas vyksta Saulėje, kur vandenilis virsta heliu. Tačiau Saulėje šią plazmą išlaiko milžiniška gravitacijos jėga. Žemėje mėginama plazmą suvaldyti elektromagnetiniu lauku, nes tokios medžiagos, iš kurios būtų galima pagaminti talpą, išlaikančią plazmą, dar nėra surasta – ji turėtų išlaikyti net 3 milijardų laipsnių Celsijaus temperatūrą. „Tri Alpha“ mokslininkai pakeitė reaktoriaus konstrukciją – joje cilindro formos kameroje vienas į kitą paleidžiami du plazmos srautai, kurie susidūrimo vietoje išlaikomi elektromagnetiniu lauku. Plazmą stabilizuoti pavyko, į ją paleidus šiek tiek kampu pakreiptus didelės energijos dalelių srautus iš viršaus ir apačios, taip plazmos kamuoliuką kiek sukoncentruojant ir įsukant. Panaudojus šį metodą, plazmą pavyko įkaitinti iki 10 milijonų laipsnių Celsijaus ir išlaikyti nesusilietusią su reaktoriaus sienomis penkias milisekundes, tačiau greičiausiai tas laikas galėjo būti ir gerokai ilgesnis – reaktorius sustojo, nes baigėsi jo energija.

10 milijonų laipsnių – dar toli iki reikalingų 3 milijardų, tačiau planuojama pagaminti patobulintą reaktoriaus modelį, kuris leistų pasiekti dešimt kartų didesnę temperatūrą. Verta atkreipti dėmesį, kad šiame reaktoriuje plazmai įkaitinti nebuvo naudojami lazeriai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!