Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/48822/atrasta-rekordinio-dydzio-juodoji-skyle-kuri-kelia-klausimu-mokslinei-teorijai/spausdinti/

Atrasta rekordinio dydžio juodoji skylė, kuri kelia klausimų mokslinei teorijai

Publikuota: 2015-02-28 09:31
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Mokslininkai sako atradę itin didelę juodąją skylę, kuri priverčia iš naujo peržiūrėti istoriją apie tai, kaip jos auga. Mokslininkai mano, kad ši juodoji skylė susiformavo maždaug po 900 mln. metų po Didžiojo sprogimo, naujienų agentūrą „Reuters“ cituoja tinklalapis cbc.ca.

Matavimai rodo, kad juodoji skylė yra 12 mlrd. kartų didesnė negu Saulės, taigi naujoji juodoji skylė kelia iššūkių plačiai priimtai hipotezei apie juodųjų skylių augimo tempus.

„Remiantis ankstesnėmis paieškomis, tai yra didžiausia juodoji skylė, – sakė Fuyanas Bianas iš Australijos nacionalinio universiteto Astronomijos ir astrofizikos tyrimų mokyklos. – Dabartinė teorija numato limitą iki to, kaip greitai juodosios skylės gali augti, tačiau ši juodoji skylė yra per didelė šiai teorijai.“

Atrasta rekordinio dydžio juodoji skylė, kuri kelia klausimų mokslinei teorijai

Juodųjų skylių susiformavimas vis dar išlieka atvira mokslininkų tyrimų tema. Vis dėlto daugelis tyrėjų iki šiol manė, kad juodųjų skylių augimas yra ribotas.

Mokslinė teorija numato, kad juodosios skylės auga sugerdamos masę. Šiaip ar taip, kai masė yra sugeriama, ji yra įšildoma ir sukuria spinduliuotės slėgį, kuris masę nustumia tolyn nuo juodosios skylės.

„Iš esmės yra dvi subalansuotos jėgos, kurios nustato augimo limitą. Jis yra gerokai mažesnis nei mes dabar atradome“, – sakė F. Bianas.

Tyrimo aprašą galima rasti žurnale „Nature“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!