Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/47564/suomiai-sukure-nanomedziaga-skirta-lanksciai-elektronikai/spausdinti/

Suomiai sukūrė nanomedžiagą, skirtą lanksčiai elektronikai

Publikuota: 2014-11-24 21:15
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©FACEIT.LT
Inf. šaltinis: FACEIT.LT

Pirmieji bandymai su lanksčiais „Apple“ išmaniaisiais telefonais patyrė fiasko. Vartotojai neįvertino dar gana reto mobilių įrenginių rinkoje bruožo. Tačiau panašu, kad kūrėjai nelinkę pasiduoti, todėl stengiasi sukurti tinkamą laksčiai elektronikai techninę bazę.

Vieną iš reikiamų sprendimų pasiūlė suomių kompanija „Canatu“, rašo puslapis „EETimes“. Kiek anksčiau ši kompanija pasižymėjo iš grafeno nanovamzdelių sukurtais sensoriniais ekranais. Dabar pasiūlyta nauja medžiaga – „NanoBud“, kuri apjungia grafeno vamzdelius ir jiems artimus gimines – fulerenus.

Terminas „NanoBud“ reiškia nanograndinę. Sintezės metu ant grafeno nanovamzdelių susiformuoja daugybė sferinių darinių, kurie primena gumbus. Pastarieji leidžia nanovamzdeliams prisitvirtinti tarpusavyje ir prie bet kurio paviršiaus.

Nauja medžiaga turi praktiškai visas unikalias grafeno nanovamzdelių savybes – aukštas elektrinis laidumas, greitas šilumos perdavimas išorei ir t. t. Dabar atsiranda nauji bruožai – aukštas „lipnumo“ lygis ir galimybė išsitempti be nanovamzdelių struktūrų pažeidimo pavojaus (iki 120 %).

Naujasis išradimas leistų sukurti jutiklinius ekranus, kurie galėtų išlinkti bet kurioje vietoje, o vėliau sugrįžti į savo pradinę formą.

Dar vienas „NanoBud“ panaudojimo būdas – jutikliniai ekranai ant bet kurių paviršių. Kūrėjų teigimu, naujoji technologija leis ekranais aprūpinti net ir tokius paviršius, kurie pagaminti iš polietileno ir polikarbonato.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!