Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/4680/mokslininkai-nufilmavo-meteorito-susidurima-su-menuliu/spausdinti/

Mokslininkai nufilmavo meteorito susidūrimą su Mėnuliu

Publikuota: 2006-06-16 12:53
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: MEMBRANA

NASA astronomams pavyko padaryti geriausią šiai dienai sprogimo, įvykusio dėl meteorito susidūrimo su Mėnuliu, vaizdo įrašą. Gegužės 2 dieną, sprogimo metu Debesų Jūroje (Sea of Clouds) išsiskyrė 17 milijardų džaulių kinetinės energijos, kas ekvivalentiškai 4 tonų trotilo detonacijai.

Vaizdo įrašas, kurį galima pažiūrėti NASA tinklalapyje, yra 7 kartus sulėtintas. Priešingu atveju, sprogimas būtų beveik nematomas žmogaus akiai, juk blyksnis truko tik 0,4 s.

Įvertinus blyksnio trukmę bei ryškumą, mokslininkai galėjo įvertinti poveikio energiją, meteorito gabaritus bei greitį. Tai turėjo būti akmuo, kurio skersmuo 25 cm, skridęs 38 km/s greičiu. Po susidūrimo Mėnulyje atsirado naujas krateris, kurio plotis 14 metrų, o gylis – 3 metrai.

Amerikiečių mokslininkai teigia, kad stebint ir analizuojant tokius blyksnis, jie stengiasi daugiau sužinoti apie tai, kaip dažnai Mėnulį „atakuoja“ meteoritai, ir koks yra jų poveikis. Šios žinios pravers, kai bus nuspręsta išlaipinti žmones Menulyje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!