Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/46577/mikroschemos-su-atsaldytais-elektronais-bus-10-kartu-taupesnes/spausdinti/

Mikroschemos su „atšaldytais elektronais“ bus 10 kartų taupesnės

Publikuota: 2014-09-17 17:34
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©FACEIT.LT
Inf. šaltinis: FACEIT.LT

Mokslininkai iš Teksaso universiteto (JAV) pirmą kartą sukūrė elektroninį įrenginį, kuris geba atšaldyti elektronus iki -228 °C be jokios išorinės aušinimo sistemos. Pati mikroschema veikia, esant kambario temperatūrai, tačiau viduje esantis „kvantinis šulinys“ elektronus atšaldo iki kriogeninių temperatūrų.

Naujovė leidžia išspręsti vieną iš pagrindinių puslaidininkių mikroschemų problemų – didelį išskiriamos šilumos kiekį, o kartu atveria kelią didinti produktyvumo lygį bei mažinti elektronikos įrenginių energijos suvartojimą.

Mikroschemos su „atšaldytais elektronais“ bus 10 kartų taupesnės

Mokslininkai įsitikinę, kad lyginant su dabartiniais įrenginiais, naujoji technologija leis energijos suvartojimą sumažinti net 10 kartų. Ateityje mokslininkai planuoja sumažinti elektronų temperatūrą iki absoliutaus nulio, o tai sudarytų -273,15 laipsnių pagal Celsijų.

Kūrėjų teigimu, sukurtas „kvantinis šulinys“ – tai labai siauras plyšys tarp dviejų puslaidininkio medžiagų. Tik elektronikai su tam tikromis charakteristikomis, pasiekę medžiagos kraštą, gali įveikti šį plyšį. Konkrečiu atveju tai būtų „šaltieji elektronai“, t. y. elektronai su labai žemu energetiniu lygiu.

Šiuo metu mokslininkai galvoja, kaip tokius „kvantinius šulinius“ būtų galima integruoti į esamus elektronikos įrenginius. Energijos suvartojimo mažėjimas 10 kartų leistų ne tik pailginti jų autonominio darbo laiką, bet ir sumažinti matmenis bei svorį, padidinti spartą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!