Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/4644/sukurtas-popierius-is-nanopluosto/spausdinti/

Sukurtas popierius iš nanopluošto

Publikuota: 2006-06-14 09:22
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Arkanzaso universiteto (University of Arkansas) tyrinėtojai pagamino naują medžiagą – popierių iš nanopluošto. Nors ją galima taip pat lankstyti, glamžyti, karpyti – kitos savybės mažai primena įprastą celiuliozinį produktą.

Naudojant hidroterminį kaitinimą, profesoriaus Z. Ryan Tian vadovaujami mokslininkai pagamino ilgas nanogijas iš titano dioksido. Iš jų padarė plokščias membranas ir gavosi balta medžiaga, primenanti popierių, iš kurios galima lengvai daryti trimačius daiktus.

Įdomumo dėlei eksperimentatoriai pabandė padaryti iš jos mėgintuvėlius, lėkštutes ir puodelius. Jie tvirtina, jog tam tereikia žirklių.

Pamatę, jog medžiaga tikrai patogi naudoti, jie nusprendė ją išbandyti daug rimtesniems tikslams ir surengė bandymus, kurie leido nubrėžti tam tikras medžiagos naudojimo galimybių ribas.

Paaiškėjo, jog šią medžiagą galima naudoti karinei aprangai, kaip ugniai atsparią medžiagą, skysčių filtravimui, vaistinių medžiagų dozavimui ir net pavojingų medžiagų skaidymui - nuo įprastų aplinkos teršalų iki cheminio ginklo.

Visos šios funkcijos galimos dėka cheminio inertiškumo ir atsparumo ugniai – medžiaga atlaiko temperatūrą iki 700º C.

Mokslininkai jau padavė prašymą patentui ir tikisi rasti tuos, kurie bus sudominti naujojo produkto komerciniu panaudojimu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!