Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/45952/danijos-inzinieriai-su-trenksmu-pasieke-nauja-duomenu-perdavimo-spartos-rekorda/spausdinti/

Danijos inžinieriai su trenksmu pasiekė naują duomenų perdavimo spartos rekordą

Publikuota: 2014-08-01 19:04
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Danijos technikos universiteto Didelės spartos šviesolaidinės komunikacijos grupės inžinieriai pasiekė naują pasaulio rekordą: jie sugebėjo pasiekti net 43 terabitų per sekundę duomenų perdavimo spartą naudojant vieną lazerinį siųstuvą. Ankstesnis rekordas – 32 Tb/s – buvo pasiektas Karlsruhės technologijų instituto (Vokietija) mokslininkų.

Pasaulinė konkurencija dėl duomenų perdavimo spartos padeda vystyti technologijas, kurios reikalingos siekiant patenkini neįtikėtinu greičiu augantį poreikį. Manoma, jog kasmet interneto duomenų srautas išauga net po 40–50 procentų. Be to, internetas kaip visuma, naudoja tiek energijos, kad dėl jo išmetama daugiau nei 2 proc. viso dėl žmogaus veiklos į atmosferą išmetamo anglies dvideginio (CO2). Tiesa, kitos veiklos rūšys – transportas, žemės ūkis ir panašiai – neauga po 50 proc. per metus, todėl itin svarbu atrasti tokius interneto sprendimus, kurie padėtų didintu duomenų pralaidumą, bet tuo pačiu mažinti energijos suvartojimą, rašoma universiteto pranešime.

Būtent tokį pasiekimą pademonstravo Danijos mokslininkai: anksčiau tie patys mokslininkai prisidėjo prie grupės, kuri buvo pasiekusi net 1 petabito per sekundę duomenų perdavimo spartą, tačiau anuo atveju buvo naudojami šimtai lazerių.

Naujasis rekordas pasiekas laboratorijoje, naudojant naujo tipo šviesolaidžio pluoštą, pasiskolintą iš Japonijos telekomunikacijų gigantų NTT. Šiame plušote yra ne viena, kaip įprasta, o septynios šviesolaidžio gijos. Dėl to atsiranda galimybė perduoti daugiau duomenų, nors pats šviesolaidis nėra storesnis už įprastinį, su viena gija. Mokslininkų pasiekimas pristatytas tarptautinėje konferencijoje „CLEO 2014“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!