Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/4422/sulaikytas-aidas-privers-uztilti-futbolo-chuliganus/spausdinti/

Sulaikytas aidas privers užtilti futbolo chuliganus

Publikuota: 2006-05-19 08:05
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Nauja garso sistema, kurią kuria specialistai iš Olandijos taikomųjų mokslinių tyrimų organizacijos (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek — TNO) turėtų priversti užtilti futbolo fanatikus, skanduojančius stadionuose įžeidžiančius ar rasistinius šūkius ir dainuojančius nešvankias dainas.

Sistema remiasi gana paprasta idėja: visi garsai, kuriuos skleidžia chuliganai, yra įrašomi ir garsiai transliuojami praėjus tam tikram laikui kaip pavėlavęs aidas. Mokslininkai teigia, kad aidas neleidžia sinchronizuoti skandavimo ir jis tampa beprasme kakofonija. Atlikus bandymus su keliais savanoriais ir 350 žmonių minios testus realiame stadione parodė, kad tik 200 milisekundžių aido sulaikymas daro sinchroninį „šaukimą“ itin sunkiu, o padidinus jį 1 sekunde – dar efektyvesnį.

TNO pripažįsta, kad kol kas sistema dar turi daug trūkumų. Pavyzdžiui, sulaikytas aidas turi būti toks pats garsus, kaip ir pats skandavimas. Be to, specializuoti mikrofonai, kaip ir garsiakalbiai, turi būti įrengti stadione „strategiškai“, kad „rinktų“ ir skleistų reikalingus garsus reikalingose vietose. Taip pat olandai pripažįsta ir tai, kad, atėmus iš fanatikų galimybę šūkauti ir dainuoti, reikia laukti jų įtūžio, kuris gali būti nukreiptas bet kur, o tada bus dar blogiau.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!