Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/4243/mokslininkai-sukure-nauja-apsaugos-mechanizma/spausdinti/

Mokslininkai sukūrė naują apsaugos mechanizmą

Publikuota: 2006-04-28 13:52
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Critical Security

Kompiuterių saugumui labai svarbu kompiuterinių sistemų įvairovė, tuom pagrįsta mokslininkų iš New Mexico universiteto sukurta RISE technologija.

Grupė mokslinkų, vadovaujama profesorės Stephanie Forrest paskelbė mokslinį darbą, kuriame aprašoma originali technika kompiuterinių sistemų apsaugai. Technika pavadinta RISE (Randomized Instruction Set Emulation), t.y. „atsitiktinių instrukcijų parinkimo emuliacija“. Technologija numato kompiuterinio kodo keitimą, tam, kad sistema būtų apsaugota nuo standartinių tinklo atakų.

Mokslininkų manymu, šiuolaikiniai kompiuteriai yra labai pažeidžiami dėl vienos priežasties: visi jie vienodi. Visuose yra įdiegta vienoda programinė įranga. Tokiu būdų įsilaužėlis idealiai orientuojasi svetimoje sistemoje, kadangi pažįsta ją kaip savo penkis pirštus.

Jeigu kiekvieną kompiuteriį paversti unikaliu, tai labai apsunkins įsilaužėlio užduotį. „Mes neverčiame kiekvieno vartotojo rašyti nuosavą operacinę sistemą arba pašto programą ir vėliau mokytis naujos darbo sąsajos,“ - teigia profesorė S. Forrest - „Išorinis programos vaizdas ir funkcijos neturėtų būti pakeičiamos“.

Projekto RISE idėja - pačio programinio kodo apsauga, o ne bandymas atsekti kiekvieną komunikacijos prievadą, kaip tai daro kitos atakų aptikimo sistemos. RISE sistemoje yra numatyta, kad kiekvienas sistemoje veikiantis procesas turi būti paleistas su nuosavu instrukcijų rinkiniu. Profesorė paaiškino šią mintį „Intel“ inžinieriams, tačiau jie nepalaikė naujo lusto kūrimo, todėl teko emuliuoti tokios sistemos darbą virtualioje aplinkoje. Ir tokia aplinka buvo sukurta su „Valgrind“ įrankiaus. Pirmieji bandymai parodė, jog ši idėja turi galimybę gyventi.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!