Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/4231/siaures-osetijos-mokslininkai-sukure-vakcina-nuo-radiacijos/spausdinti/

Šiaurės Osetijos mokslininkai sukūrė vakciną nuo radiacijos

Publikuota: 2006-04-27 08:00
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Mokslininkai iš Šiaurės Osetijos sukūrė vakciną, neutralizuojančią radiacijos poveikį gyvajam organizmui. Vladikaukazo mokslo centro prie Rusijos mokslų akademijos profesorius Viačeslavas Malievas teigia, kad mokslo centro biotechnologijų skyriaus mokslininkams pavyko aptikti ir izoliuoti iš gyvūnų limfos medžiagą radiotoksiną, kuri, veikiama radiacijos, griauna organizmą. Tuo pagrindu ir buvo sukurta vakcina.

Pastaruoju metu Osetijos mokslininkai kartu su nacionaline JAV oro kosmine agentūra NASA vykdo tolesnių tyrimų seriją. Siekdami palyginti rusų radiobiologų vakciną su jau esamomis vakcinomis, rusų mokslininkai atliko tyrimus ir palygino jų sukurtą vakciną su JAV mokslininkų kuriama vakcina. Bandymo metu buvo vienodai apspinduliuoti radiacija bandomieji gyvūnai. Pusė jų buvo vakcinuoti rusiškuoju preparatu, o kita pusė – amerikietiškuoju. Po tokios radiacijos spindulių dozės numatytas maksimalus išgyvenimo periodas – 7 dienos. Gyvūnai, vakcinuoti amerikietiškąja vakcina, žuvo ketvirtą dieną, o likę išgyveno. Vėliau jie buvo dar stebėti du mėnesius. Gyvūnų organizmuose neaptikta jokių nukrypimų.

Malievas yra įsitikinęs, kad jei Černobylio avarijos likvidatoriai būtų buvę vakcinuoti šiuo preparatu, yra didelė tikimybė, kad niekas nebūtų žuvęs po reaktoriaus avarijos Ukrainoje. Mokslininkai teigia, kad vakcinos taikymas leis atsisakyti priešradiacinių priemonių kosminiuose laivuose ir stotyse. Tai leis sutaupyti milijonus dolerių. Naujasis preparatas gali būti naudojamas ir onkologijoje. Jis padės sumažinti negatyvias organizmo spinduliavimo pasekmes gydant vėžio susirgimus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!