Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/4201/mikroschemos-bendraus-sviesa/spausdinti/

Mikroschemos „bendraus“ šviesa

Publikuota: 2006-04-25 13:14
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Mokslininkai iš Toronto universiteto (Kanada) sukūrė naują optinio duomenų perdavimo mikroschemomis rūšį. Į kiekvieną schemą buvo įmontuotas mažas infraraudonas lazeris, veikiantis koloidinių kvantinių taškų pagrindu. Nanodalelės generuoja infraraudoną šviesos signalą, kuris perduoda informaciją optinio pluošto kanalu.

Tokio „lazerio“ sukūrimo procedūra, esant įsigalėjusiai metodikai, užtrunka apie penkias minutes. Nanometro dydžio puslaidininkio dalelės, pasvertos tirpiklyje, plonu sluoksniu yra tepamos ant silicio pagrindo, kaip dažai. Speciali miniatiūrinė stiklinė lazdelė yra panardinama į tirpalą ir išdžiovinama karštu oru. Vėliau į vamzdelį ateina srovė ir lazeris ima spinduliuoti.

Optinis duomenų perdavimas yra paremtas šviesos spinduliais, kurių bangos ilgis 1,5 mikrono. Specialiai tokio spinduliavimo generacijai mokslininkai parinko nanodalelių dydį.

Taikant infraraudonąjį duomenų perdavimą kompiuterio viduje, galima padidinti sistemos veikimo greitį, nedidinant tranzistorių skaičiaus mikroprocesoriuje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!