Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/4180/jav-mokslininkai-atrado-stipriausius-pasaulyje-klijus/spausdinti/

JAV mokslininkai atrado stipriausius pasaulyje klijus

Publikuota: 2006-04-22 09:20
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

JAV mokslininkai iš Indianos ir Brauno universitetų nustatė, kad bakterija Caulobacter crescentus, gyvendama upėse ir kanalizacijos mazguose, gamina klijus, kurie yra du ar tris kartus stipresni už geriausius žmogaus pagamintus klijus. Šių klijų jėga prilygsta trijų ar keturių automobilių masės spaudimui į penkių centų monetą. Klijų sudėtis kol as išlieka paslaptis. Nustatyta tai tai, kad į jų sudėtį įeina polisacharidai. Tyrimų metu mokslininkai pastebėjo, kad neįmanoma nuvalyti net instrumentų, ant kurių pateko net mažiausias kiekis šių klijų.

Pastaraisiais metais JAV gamtinių klijų pavyzdžių tyrimams yra skiriamas itin didelis dėmesys. Ne taip seniai panašių tyrimų metu buvo aptikti dar vieni itin stiprūs klijai, kuriuos „gamina“ jūrinės midijos. Purdue University tyrimas atskleidė, kad midijų klijai Mytilus edulis gali prilipti net prie – teflono.

Panašios netoksinių klijų rūšys turi dideles pritaikymo perspektyvas medicinoje (pavyzdžiui, plombuojant dantis, gydant lūžius), statyboje, karyboje, mašinų gamyboje, lengvojoje pramonėje. Tačiau pritaikyti praktikoje šių žinių vis dar nėra galima dėl daugelio priežasčių. Pavyzdžiui, midijų klijus vis dar nepavyksta pagaminti pramoniniu būdu, o „natūraliai“ gamybai kelia keblumų sunkiai išsprendžiama problema – sukurti 1 gramui klijų reikia 10 tūkstančių midijų. Taip pat bakterinius klijus pavojinga gaminti ir todėl, kad kol kas išlieka vis dar neaišku, kaip išvengti reikalingų įrengimų ir instrumentų susiklijavimo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!