Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/4161/naujas-irenginys-perspeja-ikyru-zmogu/spausdinti/

Naujas įrenginys perspėja įkyrų žmogų

Publikuota: 2006-04-20 13:12
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Specialistė iš Kembridžo universiteto (University of Cambridge) Rana El Kaliobi (Rana El Kaliouby) kartu su kolegomis iš Masačusetso technologijos instituto kuria portatyvinę sistemą žmonėms, turintiems autizmo problemų. Įrenginys gali atpažinti aplinkinių žmonių emocijas ir perspėti savininką, jei jis sukelia nuobodulį, susierzinimą ar kitus negatyvius jausmus. Kaip žinia, viena iš problemų, su kuria susiduria linkę į autizmą žmonės – nesugebėjimas suvokti „socialinių replikų“. Jie patys, to nepastebėdami, nusibosta žmonėms, klaidina juos ir t.t. Galų gale visi jų ima vengti.

Kaliobi sistemą sudaro maža videokamera, pritvirtinta prie akinių, sujungta su nešiojamu kompiuteriu. Jo programinė įranga analizuoja vaizdą (pakanka keleto vaizdo sekundžių) ir, lyginant juos su pavyzdžiais iš duomenų bazės, atpažįsta emocijas. Jei kas nors vyksta ne taip, kompiuteris ima vibruoti. Paprastai kompiuterinės programos gali atpažinti šešias pagrindines emocines būsenas: laimę, liūdesį, pyktį, baimę, nuostabą ir neigimą. O Kaliobi įrenginys gali identifikuoti nesutikimą, koncentraciją, apmąstymą, netikrumą, suinteresuotumą ir t.t.

Kol kas sistema buvo išbandyta tik specialiai jai nufilmuotais video filmais, dalyvaujant aktoriams profesionalams, tačiau jau prasidėjo jos testavimas pasitelkus savanorius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!