Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/4135/pagal-pirstu-atspaudus-mokslininkai-ismoko-nustatyti-zmogaus-zalingus-iprocius/spausdinti/

Pagal pirštų atspaudus mokslininkai išmoko nustatyti žmogaus žalingus įpročius

Publikuota: 2006-04-16 13:07
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Didžiosios Britanijos instituto Kongs College chemikė Sju Džikels teigia, kad pirštų atspaudai gali duoti policijai žymiai daugiau žinių apie nusikaltėlį, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Viename renginių, kurį Londone organizavo Mokslinių tyrimų inžinerijos ir fizikos srityse Taryba, mokslininkė pademonstravo, kad pirštų atspauduose lieka vertinga cheminė informacija. Specifinės riebiosios rūgštys ir metabolizmo produktai, liekantys ant daikto, prisilietus žmogaus pirštams, leidžia daryti išvadas apie žmogaus amžių bei jo gyvenimo būdą. Taigi vaikai, suaugę ir pagyvenę žmonės palieka skirtingus chemine sudėtimi pirštų atspaudus.

Mokslininkė sukūrė metodiką, leidžiančią iš riebalų ląstelių ir odos dalelių, kurios sudaro pirštų atspaudą, nuspręsti ar žmogus rūko. Vėliau Džikels planuoja paimti priklausomų nuo narkotikų asmenų pirštų atspaudus ir ištirti narkotinių preparatų ant jų liekanas. Iki tol buvo įmanoma aptikti tik liekanas nuo substancijų, su kuriomis žmogus turėjo kontaktą. Sju Džikels sugebėjo aptikti pirštų atspauduose pėdsakus netgi tokių medžiagų, su kuriomis žmogus turėjo tik paviršutinį kontaktą.

Eksperimento metu buvo nustatytos net vartotos plaukų priežiūros priemonės, kurios palaipsniui identifikavo nusikaltėlį, kuris šiomis priemonėmis naudojosi. Greitai bus galima pasitelkti biosensorinius daviklius, galinčius aptikti tam tikrą parfumerijos markę. Taip pat ištyrus pirštų atspaudus bus galima nustatyti ar žmogus turėjo rankose ginklą bei sprogmenį.

Gauti pirštų atspaudų cheminės sudėties tyrimo rezultatai nenurodo konkretaus žmogaus. Tačiau jie suteikia kriminalistams informaciją kokiai asmenų grupei priklauso pirštų atspaudų savininkas ir kas neįeina į įtariamųjų ratą.

Remiantis Džikels metodika, kitas britų mokslininkas Devidas Raselas iš Rytų Anglijos universiteto sukūrė greitą rūkančių ir nerūkančių asmenų pirštų atspaudų atpažinimo technologiją. Specialus skystis, į kurio sudėtį įeina specialios nanodalelės, atpažįstančios kotininą, yra užtepamas ant įtariamojo pirštų atspaudų ir jis ima švytėti, jei įtariamasis rūko. Sukurta analogiška medžiagų atpažinimo sistema nustatyti pavojingus nuodus, pavyzdžiui, riciną. Dabar mokslininkai kuria greitas paukščio gripo virusų atpažinimo technologijas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!