Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/4066/kinu-kilmes-malaizijos-mokslininkas-isrado-saules-bateriju-arbatinuka/spausdinti/

Kinų kilmės Malaizijos mokslininkas išrado saulės baterijų arbatinuką

Publikuota: 2006-04-11 09:11
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Malaizijos Džohor (Johor) srities universiteto mokslininkas Aleks Ki (Alex Kee), kuris tiria saulės energijos galimybes, pristatė unikalų išradimą – arbatinuką, kuris veikia saulės baterijų principu.

Unikalus buitinis prietaisas gavo pavadinimą „Saulės arbatinukas ir termosas“ (Solar Kettle-Thermos-Flask) ir atlieka keletą funkcijų: šviesiu paros metu per 6 minutes jis gali pašildyti ir užvirinti vandenį, kartu neutralizuoti ir kenksmingas priemaišas, o vakare ir naktį išsaugo šilumą, veikia kaip termosas. Per naktį arbatinuko temperatūra nukrenta ne daugiau kaip 5 laipsnius. Paprastai vandens užvirimo greitis nuo keleto dešimčių minučių iki valandos, o apsiniaukusią dieną gali siekti ir iki dviejų valandų. Ilgą laukimą kompensuoja išlaidų elektros energijai nebuvimas. Vienintelės išlaidos – įsigyti arbatinuką.

Pirmoji arbatinuko rinka – Kinija. Susidomėjimą gaminiu jau išreiškė Malaizijos salinių sričių Sabach ir Saravak vyriausybės. Didelė dalis šių salų gyventojų gyvena sunkiai pasiekiamose vietose, apsuptose džiunglių bei tropinių miškų.

Išradimo autorius pabrėžė, kad jei saulės baterijos bus teisingai eksplotuojamos, šis daugiafunkcinis gaminys gali puikiai tarnauti ne vieną dešimtmetį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!