Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/4045/visatoje-aptiktas-alkoholio-debesis/spausdinti/

Visatoje aptiktas alkoholio debesis

Publikuota: 2006-04-08 14:18
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Džodrel-Benko (Didžioji Britanija) observatorijoje pasitelkus radioteleskopą MERLIN aptiktas didžiulis pusračio formos alkoholio (spirito) debesis, kurį sudaro įvairūs etilo ir metilio junginiai. Didžiosios Britanijos astronomų aptikto debesies tįsumas apie 500 mlrd. km. „Space Daily“ praneša, kad spirito debesis yra palyginti netoli, mūsų Galaktikos ribose, W3(OH) regione. Debesis juosia gimstančių žvaigždžių regioną Mokslininkai teigia, kad žvaigždės ten formuojasi veikiamos paprasčiausių organinių junginių, dulkių, etano ir metano gravitacinių jėgų.

Debesis lėtai sukasi apie centrinę žvaigždę, periodiškai generuodamas mikrobangų spinduliavimo pliūpsniais. Savo prigimtimi jis analogiškas spinduliavimui, kurį skleidžia mazeriai. Mokslininkų grupės vadovė Liza Harvej-Smit (Lisa Harvey-Smith) yra įsitikinusi, kad gautas atradimas itin įdomus tuo, kad prieštarauja visuotinai priimtiems požiūriams į mazerius. Gauti rezultatai liudija tai, kad tarp atskirų radijo bangų „skleidėjų“ egzistuoja gigantiški spirito „tiltai“, kurie kartu ir sudaro debesį.

Dar anksčiau kosmose buvo aptikti debesys su sudėtingomis bioorganinėmis molekulėmis, pavyzdžiui, kai kuriomis amino rūgščių dalimis ir antifrizu, tačiau buvo manoma, kad naujose besiformuojančiose žvaigždžių sistemose tiesiog negali būti sudėtingų, o juo labiau organinių junginių, nes jie formuojasi kartu su naujosiomis žvaigždėmis, veikiant ultravioletui, radiacijai ir kitiems aktyviems veiksniams. Pasirodo, šią teoriją galima ir paneigti. Mokslininkų tvirtinimu, šiandien atvirame kosmose buvo aptikta apie 130 rūšių organinių junginių, egzistuojančių už bet kokių žvaigždžių sistemų.

Pirmą kartą šis debesis buvo aptiktas dar 2005 m. Praėjusį antradienį astronomų atradimas pristatytas Karališkosios astronominės draugijos Lesterio miesto (Didžioji Britanija) teismui.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!