Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/4028/fizikai-sukure-mikroschemas-is-grafeno/spausdinti/

Fizikai sukūrė mikroschemas iš grafeno

Publikuota: 2006-04-06 13:05
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Profesorius Voltas de Hiiras (Walt de Heer) iš Džordžijos technologijos instituto (Georgia Institute of Technology) kartu su kolegomis iš Prancūzijos nacionalinio mokslo ir tyrimų centro (Centre NATIONAL de la Recherche Scientifique - CNRS) sukūrė tranzistorių ir nedideles elektronines schemas iš grafeno, vietoje tradiciškai šiam tikslui naudojamo silicio.

Grafenas – viena iš anglies formų. Jį galima įsivaizduoti kaip anglies nanovamzdelį, perpjautą išilgai arba plėvelę, sudarytą iš į bičių korį panašia tvarka išsidėsčiusių anglies atomų. Grafenas yra struktūrinis blokas, iš kurio sudaryta daug įvairių anglies formų: grafitas, fulerenai ir anglies nanovamzdeliai. Ši medžiaga turi neįprastų laidumo savybių. Chemijos požiūriu, grafenas yra labai paslaptinga medžiaga. Buvo manoma, kad viename jo lakšte yra ne daugiau kaip šimtas anglies atomų. Andre Geimas iš Mančesterio parodė, kad lakštai gali būti gerokai didesni - juose gali būti iki milijardo atomų.

Grafeno atominių sluoksnių pagrindu mokslininkai tikisi sukurti naują elektroninių elementų tipą ir, aišku, keleto nanometrų dydžio schemas. Informacijos apdorojimui naujosiose schemose bus pasitelkta elektronai, bet ne kaip dalelės (elektros srovė), kaip silicio elektronikoje, bet bangų pavidalu (paviršiaus tankio bangos, difrakcija ir t.t.).

Voltas de Hiiras teigia, kad logines schemas iš grafeno galima gaminti taikant iš esmės standartinius mikroelektroninės pramonės metodus, pavyzdžiui, elektros bangų litografiją. Mokslininkai stengsis įgyvendinti sumanymą sumažinti elementų apimtį (juostų iš grafeno plotį) iki tokių dydžių, kada kvantiniai efektai dar labiau veiks elektronus. Jie teigia, kad tai, kas jau sukurta – tik pirmasis žingsnis į pilnavertę grafeno elektroniką.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!