Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/3879/europoje-paleistas-galingas-superkompiuteris/spausdinti/

Europoje paleistas galingas superkompiuteris

Publikuota: 2006-03-20 11:07
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Aleksandras Fominas
Inf. šaltinis: 3DNews.Ru

Europos mokslininkai gavo šansą sustiprinti savo galimybes dalelių ir baltymų dinamikos paslapčių tyrimo sferoje, tam pasitelkiant produktyviausią Europoje superkompiuterį.

Šis kompiuteris, pavadintas „Jülicher Blue Gene /L“ (JUBL), sukurtas IBM „Blue Gene“ architektūros pagrindu ir susideda iš 16384 procesorių, kurių bendras galingumas 45,6 teraflopo, kas, 2005 metų lapkričio mėnesio duomenimis, stato jį į 5 vietą superkompiuterių Top500.

Thomas Libbert, Jülich tyrimų centro, kur stovi JUBL, vadovas pareiškė, kad kompiuterio skaičiavimų pajėgumas bus naudojamas pagrindinių mokslinių problemų sprendimui. „Mes galime sumodeliuoti dujų koncentracijas ir sekti Arktikos ozono sluoksnio pažeidimus. Taip pat galime suprasti naujų lustų nanostruktūras bei sukurti naujas medžiagas duomenų saugojimui“, - paaiškino Libbert.

Libbert nesugebėjo pasakyti, kiek kainavo JUBL, greičiausiai, ne mažiau 10 milijonų JAV dolerių. Jo teigimu, superkompiuteris gali aptarnauti iki penkių projektų vienu metu. Mokslininkas tikisi, kad šis pirkinys padės Vokietijai nukreipti „smegenų nutekėjimą“ link jų šalies, o ne į JAV, ir kad šis faktas pakels Vokietijos ir jos apylinkių mokslinį potencialą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!