Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/3697/bus-iteiktos-lietuvos-mokslo-premijos/spausdinti/

Bus įteiktos Lietuvos mokslo premijos

Publikuota: 2006-03-03 13:07
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Kovo 7 d. 14 val. Lietuvos mokslų akademijos konferencijų salėje (Gedimino pr. 3) vyks iškilmingas 2005 m. Lietuvos mokslo premijų laureatų apdovanojimas.

Lietuvos mokslo premijų komitetas paskyrė 2005 metų Lietuvos mokslo premijas. Iš viso premijuota 13 mokslo darbų humanitarinių ir socialinių, fizinių, biomedicinos bei technologijos mokslų srityse. Lietuvos mokslo premijų komiteto sprendimu, humanitarinių ir socialinių mokslų sekcijoje premijuotas Leono Gudaičio (Vytauto Didžiojo universitetas) darbų ciklas „20 a. pirmosios pusės lietuvių literatūros ir spaudos palikimo problemos“ bei Leonardo Saukos (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas) darbų ciklas „Lietuvių tautosakos žinių sklaida ir praktinė aktualizacija“.

Fizinių mokslų sekcijoje nuspręsta premijuoti Vilniaus universiteto mokslininkus - Vilijandą Bagdonavičių bei Vydą Čekanavičių už darbų ciklą „Sudėtinių ir išlikimo statistinių modelių asimptotinė analizė ir taikymai patikimumo teorijoje“, o taip pat Eugenijų Gaubą, Vaidotą Kažukauską, Jurą Poželą, Karolį Poželą, Aldžių Šilėną, Juozą Vidmantį Vaitkų (mokslininkų kolektyvą iš Puslaidininkių fizikos instituto ir Vilniaus universiteto) už darbų ciklą „Puslaidininkių darinių tyrimai radiacijai atspariai elektronikai“. Premija paskirta ir vienam taikomosios mokslinės veiklos darbui: Valentino Kadūno, Virgilijos Gregorauskienės, Vlado Katino, Alfredo Radzevičiaus, Rimantės Zinkutės (Geologijos ir geografijos institutas, Lietuvos geologijos tarnyba) atlasų ciklui „Lietuvos paviršinių nuosėdų geocheminis įvertinimas“.

Biomedicinos mokslų sekcijoje reikšmingiausiais buvo pripažinti šie darbų ciklai: Irenos Eitminavičiūtės (VU Ekologijos institutas) „Dirvožemių ekologinės būklės bioindikaciniai zoocenoziniai tyrimai“ bei Vaidučio Kučinsko (Vilniaus universitetas) „Genomo įvairovė: lietuviai Europoje“. Eksperimentinės plėtros srityje premijuoti Vilniaus universiteto Širdies chirurgijos centro ir Anesteziologijos, intensyvios terapijos ir skausmo gydymo centro mokslininkų: Alio Baublio, Loretos Ivaškevičienės, Gintaro Kalinausko, Eugenijaus Kosinsko, Gedimino Norkūno, Roberto Samalavičiaus, Giedriaus Uždavinio, Arūno Valaikos, Jurgio Verižnikovo darbų ciklas „Išeminės širdies ligos ir dėl jos kilusių komplikacijų diagnostikos, intervencinio ir chirurginio gydymo įdiegimas ir tobulinimas Vilniaus universiteto Širdies chirurgijos centre 1971-2004 metais“. Taip pat premijos bus įteiktos Pranui Sadauskui, Juzefai Ačaitei, Kazimierui Lukauskui, Juozui Pieškui, Vytui Tamošiūnui (VU Imunologijos institutas, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba) už darbų ciklą „Galvijų leukozės diagnostika, likvidavimas ir prevencija Lietuvoje 1985-2004 metais“.

Technologijos mokslų sekcijoje premijuotas Adulfas Abrutis (Vilniaus universitetas) už darbų ciklą „Naujos funkcinių oksidinių sluoksnių ir daugiasluoksnių sandarų auginimo iš garų fazės technologijos struktūros, savybių ir taikomieji tyrimai“. Premijos bus įteiktos ir Eugenijui Ušpurui, Algirdui Kaliatkai, Juozui Augučiui, Sigitui Rimkevičiui ir Kaziui Almenui (Lietuvos energetikos institutas, Vytauto Didžiojo universitetas) už darbų ciklą „Deterministiniai ir tikimybiniai tyrimai, inžineriniai sprendimai ir jų įgyvendinimas gerinant Ignalinos AE saugą ir patikimumą“. Technologijos eksperimentinės plėtros srityje nuspręsta premijuoti darbų ciklo „Vibracinių ir smūginių sistemų tyrimai ir taikymai" autorius Bronių Bakšį, Algimantą Fedaravičių ir Minvydą Ragulskį (Kauno technologijos universitetas). Lietuvos mokslų premijos komiteto sprendimu, premijuojami bus ir darbų ciklo „Pramoninių šiluminių agregatų išklojų ilgaamžiškumo ir efektyvumo problemų sprendimai“ autoriai: Stasys Goberis, Valentinas Antonovičius bei Albertas Gimbutas (VGTU Termoizoliacijos institutas, AB „Mažeikių nafta“).

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!