Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/3680/es-kurs-europos-technologijos-instituta/spausdinti/

ES kurs Europos technologijos institutą

Publikuota: 2006-03-02 14:11
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

CNN pranešė, kad Europos komisijos nariai svarsto Europos technologijos instituto (ETI) kūrimo idėją. ETI atsiradimo tikslas - efektyvaus visų dvidešimt penkių šalių narių studentų, dėstytojų ir mokslininkų bendradarbiavimas. Jei EK pavyktų sutelkti įvairiose šalyse išsibarsčiusius tyrinėtojus ir pritraukti verslą jiems remti, tai padėtų Europos Sąjungai pagaliau pasiekti savo tikslą – gerokai padidinti mokslo ir tyrimų rėmimą, laikomą konkurencingos ekonomikos pagrindu. Tai turėtų būti „Europos atsakas“ Masačusetso technologijos institutui (MTI) ir tapti viso pasaulio geriausių protų, idėjų ir kompanijų traukos centru.

Sprendimą kurti ETI nulėmė faktas, kad dabar akademiniai standartai Europoje žemesni, nei JAV, o taip pat vis labiau didėja Indijos ir Kinijos švietimo sferos konkurencija. Europos komisijos duomenimis, tik Kinijoje aukštųjų mokyklų absolventų – matematikų, technologijų ir gamtos mokslų specialistų - skaičius gerokai viršija visų Europos Sąjungos šalių absolventų skaičių kartu paėmus. Dabar geriausių pasaulio universitetų reitinge, kurį atspausdino Londono Times Educational Supplement (Times laikraščio priedas), septynias pirmojo dešimtuko pozicijas užima Amerikos universitetai. Sąrašo pradžioje yra Harvardas ir MTI.

Dar nėra nuspręsta, ar ETI taps nauju elitiniu universitetu, geriausių egzistuojančių Europos institutų tinklu, turinčiu vieningą koordinacijos centrą, ar geriausių mokslo bei mokslo tyrimo įstaigų centru. Lietuvos mokslininkai mano, jog mūsų šaliai būtų priimtinesnis pirmasis variantas, nes priešingu atveju dar vieno tyrimų centro, remiamo EK, įsteigimas pablogintų jam nepriklausančių mokslininkų padėtį: skirstant finansavimą naujasis institutas automatiškai taptų prioritetiniu. Europos komisija yra labiau linkusi pritarti idėjai, kad reikia sujungti jau esančius žymiausius mokslo centrus, o ne kurti iš esmės naują universitetą pagal MTI modelį. Paryžius, Strasbūras ir Briuselis – trys potencialūs miestai, kuriuose gali įsikurti ETI. Europos komisijoje pažymima, kad pagrindinė užduotis yra ne nuspręsti, kur įsikurs nauja mokymo įstaiga, o jo koncepcija.

Institutui, kuris pagal planą būtų įkurtas 2009 m., būtų skiriamas nuo 1,5 iki 2 mlrd. eurų pradinis biudžetas laikotarpiui iki 2013 metų. Lėšos būtų gaunamos iš ES biudžeto, valstybių narių ir privataus sektoriaus. Kai kurios kompanijos jau pritarė šiai idėjai, pavyzdžiui, konferencijoje Europos technologijų instituto (ETI) idėją išgyrė „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas (Bilas Geitsas). Vis dėlto nemaža pačių mokslininkų skeptiškai žiūri į šią idėją.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!