Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/3631/paryziaus-mokslininkai-nustate-tiesiu-ir-garbanotu-plauku-priezasti/spausdinti/

Paryžiaus mokslininkai nustatė tiesių ir garbanotų plaukų priežastį

Publikuota: 2006-02-25 15:14
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Pirmą kartą mokslininkams iš Prancūzijos pavyko suvokti tiesių ir garbanotų plaukų struktūrinius skirtumus. Anglijos laikraštis Daily Telegraph pranešė, jog specialistai yra įsitikinę, kad jų sukurtas preparatas tiesins garbanotus plaukus ir privers garbanotis tiesius. Mokslininkai taip pat tiki, kad jų išradimas galės atstatyti buvusią originalią žilų plaukų spalvą ir nebereikės jų dažyti.

Kompanijos L'Oreal mokslininkų grupė siekė nustatyti faktorių, kuris daro įtaką plaukų garbanojimuisi. Prieita išvados, kad atspirties taškas yra plaukų svogūnėlis, kuris yra kaukolės odos dangos 4 milimetrų gylyje. Žmonių plaukai yra garbanoti, jei jis yra užlenktas, o Europos ir Azijos tipo atstovų plaukų svogūnėlis yra tiesus. Iškilęs į odos paviršių plaukas tiesiogiai atkartoja svogūnėlio formą.

Nežiūrint į tai, kad tyrimų komanda dar turi užduotį išrasti „perjungėją“, kuris valdo svogūnėlio formą, dabar galima galvoti, kaip pakeisti plaukų formą su hormonais ir cheminiais preparatais. Mokslininkai padarė išvadą, kad jais taps įmanoma tiesius plaukus keisti garbanotais ir atvirkščiai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!