Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/3622/lietuviu-isradimai-pasaulyje-lieka-neapginti/spausdinti/

Lietuvių išradimai pasaulyje lieka neapginti

Publikuota: 2006-02-24 14:31
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Lietuvos inovacijų kūrėjams Europos, Amerikos ar Japonijos patentu kainos - neįkandamos. Gauti Europos, Amerikos ar Japonijos patentą, kuris užtikrintų autoriaus monopolines teises į gaminį, labai brangiai kainuoja. Europos patento registravimas kainuoja apie 90 tūkstančių litų. Kaina dar didėja priklausomai nuo šalių, kuriose informacija apie patentą yra platinama, skaičiaus. Gaminį patentuoti Amerikoje vidutiniškai kainuoja 30 tūkstančių dolerių. Yra buvę atveju, kai parodose pamatę mūsų gaminius užsienio partneriai po metu atveža labai panašius. Nukenčiame dėl to, kad nepatentuojame idėjų europiniu lygiu.

Mūsų mokslininkai atlikdami tyrimus pagal įvairių užsienio kompanijų užsakymus randa naujų idėjų. Jų registravimo Europoje, Amerikoje arba Japonijoje išlaidas tos suinteresuotos įmonės ir padengia. Tokiu būdu išradėjas yra patento autorius, bet ne savininkas.

Nors Ūkio ministerija jau skyrė lėšų iki 80 procentų užsienio patentų registravimo išlaidų padengti, tai įmanoma tik patentą patvirtinus. Pagal visame pasaulyje galiojančias taisykles nuo paraiškos pateikimo iki patento išdavimo turi praeiti pusantrų metų. Užregistruoti patentą VPB fiziniam asmeniui kainuoja daugiau nei pusšešto šimto litų. Nemažai investicijų laiko prasme taip pat atsieina parengti popierius - specialų prašymą, aprašymą, išradimo apibrėžtį, referatą, brėžinius, schemas ir kitokią išradimą apibūdinančią medžiagą.

Patentavimo veikla Lietuvoje nėra aktyvi: per praėjusius metus VPB buvo pateikta mažiau nei 200 paraiškų. Daugiausia jų - iš Vilniaus Gedimino technikos ir Kauno technologijos universitetų. Palyginti su užsienio universitetais, pas mus išradimų nelabai daug - keturi-penki per metus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!