Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/3581/indonezijoje-aptiktos-nezinomos-gyvunu-ir-augalu-rusys/spausdinti/

Indonezijoje aptiktos nežinomos gyvūnų ir augalų rūšys

Publikuota: 2006-02-22 12:14
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Tarptautinio gamtos apsaugos fondo mokslininkai pranešė, kad Indonezijos džiunglėse Borneo saloje aptiko naują plėšrūną, kuris priklauso žinduoliams. Gyvūnas savo dydžiu kiek didesnis už naminę katę, tamsiai raudono kailio, turi mažas ausis ir ilgą uodegą. Vietos gyventojai ir keletas ekspertų pripažino, kad tokia rūšis jiems yra nematyta. Jei atradimas pasitvirtintų, tai būtų pirmasis žinduolis, surastas saloje per pastarąjį šimtmetį. Saloje yra didžiuliai neištirto tropikų miško plotai, tad mokslininkai įsitikinę, jog saloje gyvena ir kitos dar nežinomos mokslui rūšys.

Kita tyrimų grupė, kurią sudarė JAV, Indonezijos ir Australijos mokslininkai, keliavo miglų supamais Fodžos kalnais Naujosios Gvinėjos salos dalies šiaurės vakaruose. Tyrinėtojai praleido beveik mėnesį, aprašinėdami gyvūniją ir augmeniją. Mokslininkų komanda užfiksavo nežinomų drugelių, varlių ir daugybę įspūdingų augalų, tarp kurių buvo penkios naujos palmės ir didžiulis rododendras. Tyrinėtojai aptiko medumi mintantį paukštį su ryškiai oranžine dėme ant galvos, kuris iki tol buvo mokslui nežinomas. Tai pirmoji paukščių rūšis, atrasta Papua saloje po daugiau kaip 60 metų pertraukos.

Tyrinėtojai taip pat atskleidė ir didžiulę ornitologinę paslaptį - Berlepšo rojaus paukščio gimtinės vietą. Pirmą kartą ši paukščių rūšis buvo aprašyta XIX amžiuje pagal pavyzdžius, surinktus vietinių medžiotojų iš nežinomos vietovės Naujojoje Gvinėjoje. Grupė užfiksavo auksaspalvę medžiais laipiojančią kengūrą, apie kurią anksčiau manyta, kad ji buvo beveik beišnykstanti dėl medžiojimo. Dvi ilgasnapės echidnos, pirmykščiai kiaušinius dedantys žinduoliai leido mokslininkams imti juos į rankas ir neštis į stovyklą, kad galėtų geriau ištyrinėti. Ekspediciją 2005 metų gruodžio mėnesį suorganizavo JAV įsteigta „Conservation International“ organizacija kartu su Indonezijos mokslų institutu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!