Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/3571/opportunity-ir-spirit-ruosiasi-ziemoti/spausdinti/

„Opportunity“ ir „Spirit“ ruošiasi žiemoti

Publikuota: 2006-02-21 14:10
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas Compulenta

NASA specialistai ieško vietos, kur „Spirit“ galės peržiemoti. Marse žiema prasidės tik rugpjūčio mėnesį tačiau jau dabar mokslininkai ruošiasi pakeisti aparato buvimo vietą ir nukreipti jo saulės baterijas į šiaurę. Tokiu būdu į jas pateks daugiausiai Saulės šviesos. Būtent taip marsaeigiai išgyveno pirmąją žiemą Marse, 2004 metų rugsėjo mėnesį.

Marsaeigiams „Spirit“ ir „Opportunity“ reikia 400 W∙h tam, kad galėtų efektyviai judėti Raudonosios planetos paviršiumi vieną Marso dieną ir 280 W∙h sistemų funkcionavimo palaikymui. Per paskutines 50 dienų, „Spirit“ saulės baterijų gaminamos energijos kiekis sumažėjo 100 W∙h.

Marsaeigiui „Opportunity“ žiema nesukels tiek problemų, nes jis yra arčiau planetos ekvatoriaus, nei „Spirit“. Kiekviena „Opportunity“ saulės baterija gamina 600 W∙h energijos. Tačiau, jam irgi reikės keliauti žiemoti į kraterį Viktorija. Pati kelionė turėtų užtrukti apie 3 mėnesius.

Abu marsaeigiai jau viršijo lūkesčius. Jie pradėjo dirbti 2004 metų rugsėjo mėnesį. Remiantis pradiniais planais, aparatai turėjo veikti 90 dienų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!