Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/34486/jusu-telefona-ikraus-kuno-siluma/spausdinti/

Jūsų telefoną įkraus kūno šiluma

Publikuota: 2012-05-23 06:47
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©EkoIdėjos
Inf. šaltinis: EkoIdėjos

Pasinaudodamas termoelektrinių komponentų universalumu Wake Forest universiteto Nanotechnologijų ir molekulinių medžiagų centras sukūrė „energijos veltinį“ (angl. k. „power felt“ – veltinis, fetras, kartonas), kuris panaudodamas kūno šilumos energiją gali įkrauti telefonus.

Šis naujas produktas yra neabejotinai didelis mokslo laimėjimas, ypač įkraunamų prietaisų arenoje, ir tikrai gali padidinti pasaulinių pardavimų rodiklius jau nuo pat oficialaus pasirodymo rinkoje.

Jūsų telefoną įkraus kūno šiluma

Ši nauja medžiaga veikia dėl temperatūrų skirtumų. Jis susidarys tarp temperatūros šaltą dieną lauke ir jūsų kūno šilumos, todėl juo galima pasinaudoti siekiant sukurti elektrinį krūvį, kuriuo galima įkrauti telefonus.

Hipotetinės, iš „energijos veltinio“ pagamintos kelnės būtų sudarytos iš mažų anglies nanovamzdelių, išdėstytų lanksčiame plastikiniame pluošte. Pagal Wake Forest universiteto atstovus, audinys taip pat galėtų būti naudojamas automobilių sėdynėms apsiūti, vamzdžiams izoliuoti arba šilumai nuo stogo čerpių surinkti.

Visoje termoelektrinių medžiagų srityje, kuri pastarąjį dešimtmetį buvo pagrindinis tyrimų objektas, tradiciškai buvo sukuriamos labai brangios medžiagos, kainuojančios per 1000 dolerių už kilogramą.

Wake Forest mokslininkai tikisi, kad vienam mobiliojo telefono viršeliui padengti reikalingo naujojo audinio kaina sieks iki 1 dolerio.

Patobulinta technika, žinoma, leis kurti tokius drabužius, kad kažkas iš tikrųjų norės juos dėvėti. Mokslininkai su fotovoltiniais audiniais dirbo jau kurį laiką, tačiau iki šiol sukurti saulės energiją generuojantys drabužiai pasižymėjo standumu, fotoelementų juostelėmis, kurios tiktų nešioti tik Robotui policininkui arba Geležiniam žmogui.

Pagrindinis mokslininkas Davidas Carroll teigia, kad medžiaga ne tik labai patogi, tačiau galėtų būti ir ypač naudinga skubiais atvejais, pavyzdžiui, pasitarnautų būdama pirmosios pagalbos rinkinyje, taip pat galėtų būti naudojama kaip įkrovimo sistema žibintuvėliui ar orų prognozės radijo imtuvui ir kitiems panašiems dalykams.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!