Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/3434/rukant-iskyla-rizika-apakti/spausdinti/

Rūkant iškyla rizika apakti

Publikuota: 2006-02-08 10:01
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Rūkantys žmonės puikiai žino, kad rūkymas sukelia plaučių vėžį. Tuo tarpu pasaulio mokslininkai, atlikę 17 moksliniu studijų, įrodė, jog egzistuoja labai stiprus ryšys tarp rūkymo ir amžinės geltonosios dėmės degeneracijos - apakimo. Naujausi Didžiojoje Britanijoje atlikti tyrimai parodė, kad tik 7 proc.žmonių žino, jog egzistuoja tokia liga kaip amžinė geltonosios dėmės degeneracija. Tačiau tik 4 iš 10 žmonių žinojo, kad rūkymas yra viena iš amžinės geltonosios dėmės degeneracijos priežasčių. Tuo tarpu septyni iš dešimties rūkančiųjų teigė, kad mestų rūkyti, jei žinotų, kad dėl rūkymo ateityje gali apakti.

Teigiama, kad rūkymas dvigubai padidina galimybę senatvėje netekti regėjimo. Kaip tiesiogiai akies geltonąją dėmę veikia rūkymas, nėra tiksliai aišku. Galvojama, kad dėl tabako susiaurėja smulkiausios akies tinklainės kraujagyslės ir akis blogai aprūpinama krauju, be to, toksinės medžiagos žalingai veikia ląsteles, kurios atsakingos už gerą tinklainės darbą.

BBC neseniai paskelbė: tyrimai rodo, kad net pasyvus rūkymas didina vienos dažniausiai pasitaikančių apakimo priežasčių riziką. Kembridžo universiteto mokslininkų grupė ištyrė rūkymo įtaką su amžiumi susijusiai tinklainės degeneracijai. Nustatyta, kad pagyvenus penkerius metus su rūkaliumi šios ligos rizika padvigubėja, o nuolatos gyvenant - patrigubėja. Mokslininkai teigia, kad tai rimta priežastis uždrausti rūkyti viešose vietose ir darbovietėse. Tyrimais patvirtinta, kad rūkymas kenkia regėjimui, o atliekant šį tyrimą gauta aiškių įrodymų, kad pasyvus rūkymas gali turėti panašių rezultatų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!