Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/3233/mokslininkai-atomine-elektrine-nebereikalinga/spausdinti/

Mokslininkai: atominė elektrinė - nebereikalinga

Publikuota: 2006-01-23 08:21
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Dėl naujos atominės elektrinės statybos projekto Ūkio ministerija elgiasi priešingai, negu kad siūlo jai talkinantys mokslininkai. Gruodį Ūkio ministerija gavo Kauno technologijos universiteto (KTU) Elektros sistemų katedros mokslininkų atliktą analizę „Atominės elektrinės konkurencingumo Baltijos, Skandinavijos, Vakarų Europos šalių bei Rusijos elektros rinkose“, kurios išvados - visiškai priešingos ūkio ministro užmojams.

Mokslininkų darbe, kurį atlikti užsakė pati Ūkio ministerija skelbiama, kad atominės elektrinės statyba iki 2020 metų ekonomiškai pasitvirtintų, jei ilgai išsilaikytų labai aukštos kuro kainos ir nebūtų galimybės importuoti elektrą. Tuo tarpu ūkio ministras Kęstutis Daukšys paskelbė, kad dar šįmet šalis turi apsispręsti dėl naujos elektrinės statybos. KTU mokslininkų darbo grupės vadovas Rimantas Deksnys teigė, kad iki 2015 metų Lietuvai neabejotinai užteks energetinių galių. Bet jei uždarius Ignalinos atominę elektrinę didesne galia veiktų Lietuvos elektrinė, jos elektra būtų brangesnė.

Dar didesnis kainos šuolis numatomas, jei būtų statoma nauja atominė elektrinė. Išvadose teigiama, kad nedidelių kuro kainų atveju, uždarius Ignalinos atominę elektrinę, ją tikslinga keisti Lietuvos elektrine bei esamomis ir naujomis šiluminėmis elektrinėmis. Dėl aukštų kuro kainų susidaro palankesnės sąlygos atominei elektrinei statyti ir importuoti energiją iš kitų šalių. Labai aukštų kainų atveju atominės elektrinės ekonominis patrauklumas padidėtų net prieš importuojamą elektrą, ir tai galėtų atsitikti tik apie 2020-uosius.

Analizė rodo, kad, uždarius abu Ignalinos atominės elektrinės blokus bei esant nedidelei šiluminių elektrinių plėtrai, elektros gamybos galių turėtų pakakti maždaug iki 2014 metų. Įvertinus vėjo elektrinių indėlį, galingumų šaliai pakaktų iki 2016 metų, o jeigu dar visa galia veiktų Kruonio hidroelektrinė, galios perteklius sistemoje išliktų iki 2022 metų. Elektros kainoms prognozuoti buvo analizuojami nedidelių, aukštų ir labai aukštų kuro kainų didėjimo scenarijai. Nedidelė naftos kaina - 40 JAV dolerių (114 litų) už barelį, labai didelė - 60 dolerių (172 litai). Vertinta, kad dujų kainos 2000-2030 metais atitinkamai didės 1,8, 2,2 ir 2,6 karto. Esant minimalioms investicijoms, naujos atominės elektrinės elektros gamybos kaina gali siekti 0,074-0,117 lito už kilovatvalandę. Jeigu investicijos būtų vidutinės, gamybos kaina siektų 0,099-0,128 lito, o esant didelėms investicijoms - 0,113-0,165 lito.

Mokslininkai mano, kad dėl didelių kuro kainų gerokai brangtų ir elektra. Energetikos instituto tarybos pirmininkas akademikas Jurgis Vilemas pritaria, kad iki 2020 metų Lietuva gali išsiversti be jokių naujų elektrinių, išskyrus tas, kurias jau numatyta statyti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!