Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/3232/mokslininkai-pagaliau-istyre-kaip-skraido-bites/spausdinti/

Mokslininkai pagaliau ištyrė, kaip skraido bitės

Publikuota: 2006-01-21 15:15
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

„Protingojo kūrimo“ (angl. „intelligent design“) teorijos, kuri teigia, kad už mus supančios realybės sudėtingumą yra atsakinga ne evoliucija, o greičiau tam tikra aukštesnioji būtybė, šalininkai jau seniai kritikuoja mokslą už nesugebėjimą paaiškinti tokių natūralių reiškinių kaip bitės skridimo mechanizmas. Dabar mokslininkai išsprendė šį gluminantį slėpinį.

Naudodamiesi itin sparčia skaitmenine fotografija ir automatiniu bitės sparno modeliu, tyrėjai perprato naminės bitės (lot. „apis melifera“) skraidymo mechanizmą. Norėdami išsiaiškinti, kaip bitės gabena sunkius krovinius, tyrėjai patalpino bites mažoje kameroje, pripildytoje deguonies ir helio mišinio, kuris yra retesnis už įprastą orą. Šios skridimo sąlygos, pareikalavusios iš bičių daugiau pastangų, suteikė mokslininkams galimybę stebėti kompensacinius mechanizmus, skirtus papildomam darbui sparnais. Bitės kompensavo papildomą darbą, išplėsdamos plakimo sparnais amplitudę, tačiau nekeitė plasnojimo dažnio.

Mokslininkai įsitikinę, kad šie atradimai padėtų sukonstruoti lėktuvus, kurie galėtų kyboti vietoje ir pervežti pačios įvairiausios paskirties krovinius, pavyzdžiui, humanitarinę pagalbą po žemės drebėjimų ar cunamių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!