Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/32205/israsti-elektra-is-saules-sviesos-gaminantys-dazai/spausdinti/

Išrasti elektrą iš saulės šviesos gaminantys dažai

Publikuota: 2011-12-26 13:21
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

JAV Notre Dame universiteto mokslininkai išrado naują šviesai jautrią medžiagą, galinčią versti saulės šviesą elektros energija. Šis išradimas atveria kelią saulės baterijų dažams, kuriais nudažyti pastatai ar technika tiektų nemokamą energiją, sakoma universiteto pranešime.

Skelbiama, kad šios medžiagos pagrindas – titano dioksido ir kadmio sulfido nanodalelių vandeninis-spiritinis tirpalas. Medžiaga panaši į pastą. Ši pasta, užtepta ant skaidraus elektrai laidaus paviršiaus, pasižymi elektros energijos generavimo iš saulės šviesos efektu. Kol kas, pasak mokslininkų, tokių dažų iš nanodalelių energijos keitimo koeficientas neviršija 1 proc., kai tuo tarpu įprastinių saulės fotoelementų iš silicio koeficientas siekia 10–15 proc.

Tačiau, pasak tyrėjų grupės vadovo Prashanto V. Kamato, šį trūkumą kompensuoja šios medžiagos pigumas gaminant pramoniniu mastu ir galimybė juo dažyti didelius plotus, taip pat ir nelygius paviršius.

Skelbiama, kad Notre Dame universiteto mokslininkai siekia padidinti naujosios medžiagos efektyvumą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!