Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/3176/taivanis-veisia-zalias-kiaules/spausdinti/

Taivanis veisia žalias kiaules

Publikuota: 2006-01-17 13:18
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Taivanio mokslininkai tvirtina išvedę ypatingą kiaulių rūšį – šviesoje jos spindi žaliai. Kol kas auga tik trys tokie paršiukai. Taivanio mokslininkai džiaugiasi, kad jų išradimas pranoksta kolegų išvestas dalinai šviečiančias kiaules, nes kiaulės šviečia visos – ne tik oda, bet ir akys.

Jos yra transgenetinės – išvestos į normalų kiaulės embrioną pridedant medūzos genetinės medžiagos. 265 kiaulės embrionai su medūzos DNR buvo implantuoti aštuonioms kiaulėms, tačiau tik keturioms embrionas prigijo. Trys iš jų atsivedė paršelius.

Taivanio nacionalinio universiteto Gyvūnų mokslo ir technologijos fakulteto mokslininkai tvirtina, kad šviečiančios kiaulės daugiau niekuo nesiskiria nuo įprastų. Dienos šviesoje naujųjų taivanietiškų kiaulių akys, dantys ir kojos yra žalios, o oda žalsva. Tamsoje pašvietus į jas melsva šviesa kiaulės šviečia tarsi žibintai. Mokslininkai didžiuojasi savo pasiekimais, nes tyrimas nebuvo paprastas. Mokslininkai naująją kiaulių veislę naudos žmonių ligoms tirti, nes žalios spalvos genetinę medžiagą lengviau pastebėti. Pavyzdžiui, žaliųjų kiaulių kamienines ląsteles suleidus kitam gyvūnui galima sekti tolimesnį jų vystimąsi netaikant biopsijos ar kitų sudėtingų tyrimų.

Taivanio mokslininkai viliasi, kad naujos žaliosios kiaulės poruosis su įprastomis ir taip atsiras daugiau transgenetinių paršiukų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!