Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/30736/higgso-bozona-tikisi-aptikti-iki-kaledu/spausdinti/

Higgso bozoną tikisi aptikti iki Kalėdų

Publikuota: 2011-09-03 17:14
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Higgso bozono paieškos vyksta daug sparčiau nei planuota, sako su Didžiuoju hadronų greitintuvu (LHC) dirbantys mokslininkai.

Anksčiau šiais metais jie teigė, kad iki 2012 metų pabaigos arba atras Higgso bozoną, arba įrodys, kad tokia dalelė neegzistuoja, informuoja bbc.co.uk. Kadangi įrenginys taip puikiai veikia, CERN tyrimų centro darbuotojas ir atstovas spaudai prof. Guido Tonelli pasakojo „BBC News“, kad „Dieviškosios dalelės“ paieškos gali būti baigtos daug anksčiau.

Higgso bozonas yra dalelė, kuri, remiantis standartiniu dalelių fizikos modeliu, suteikia kitoms dalelėms masę.

Aptikti Higgso bozoną arba paneigti jo egzistavimą yra vienas iš pagrindinių Didžiojo hadronų greitintuvo tikslų, o rezultatų galima tikėtis jau prieš Kalėdas. „Visai įmanoma, kad aptiksime Higgso bozoną arba paneigsime jo egzistavimą daug anksčiau nei buvo planuota. Ar galime aptikti dalelę iki Kalėdų? Iš principo, taip“, – sakė prof. G. Tonelli.

Hipotezė apie Higgso dalelės egzistavimą buvo iškelta 1964 m. fizikams bandant paaiškinti, kaip kitos subatominės dalelės įgyja masę. Higgso bozonas, jei iš tikrųjų egzistuoja, yra trūkstama standartinio dalelių fizikos modelio, kuriuo grindžiamas mokslas apie subatomines daleles, dalis.

Didysis hadronų greitintuvas – milžiniškas įrenginys, esantis 27 km ilgio tunelyje po Prancūzijos ir Šveicarijos siena.

Didžiajame hadronų greitintuve supriešinami du protonų srautai, kurie susiduria numatytuose taškuose.

Šiuose taškuose yra įrengti galingi detektoriai, ieškantys po susidūrimo susidariusių naujų subatominių dalelių.

Su greitintuvu dirbantys mokslininkai srautų susidūrimų skaičių matuoja vadinamaisiais atvirkštiniais femtobarnais ir tikėjosi iki 2012 m. surinkti 5 atvirkštinius femtobarnus duomenų.

Tačiau prof. G. Tonelli teigimu, Didysis hadronų greitintuvas jau surinko 2,5 atvirkštinio femtobarno duomenų, tai atitinka 175 trilijonus susidūrimų. Taigi vos per keletą mėnesių įrenginys atliko pusę dviejų metų darbo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!