Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/30430/ikrovimo-sistema-ismaniojo-telefono-ekrane/spausdinti/

Įkrovimo sistema – išmaniojo telefono ekrane

Publikuota: 2011-08-12 09:14
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Computerra.ru

Mobilųjį įrenginį galima įkrauti nuo jo paties apšvietimo, saulės spindulių ir bet kokio kito išorinio šviesos šaltinio.

Skystųjų kristalų ekrano matrica susideda iš sluoksnio molekulių, suspaustų tarp dviejų skaidrių elektrodų ir dviejų poliarizacinių filtrų, kurie praleidžia tik tam tikrą ekrano apšvietimo dalį. Tranzistoriais manipuliuojant skystųjų kristalų molekules, galima paversti jas savotiškais šviesos vožtuvais, kurie reguliuoja išleidžiamų fotonų kiekį.

Įkrovimo sistema – išmaniojo telefono ekrane

Kalifornijos universiteto Los Andžele mokslininkai pasiūlė kiek pakeisti šią schemą, sukuriant skydelius, kurie vienu metu veiks kaip poliarizatoriai ir kaip fotoelektriniai elementai.

Energijos požiūriu, dabartiniai poliarizaciniai filtrai yra neefektyvūs: 80–90 proc. visos energijos tenka apšvietimui, tačiau perėjus filtrus, 75 proc. šviesos „nueina į niekur“.

Fotoelementai-poliarizatoriai gali akumuliuoti tris ketvirtadalius visų nenaudojamų fotonų ir paversti juos elektra. Naudojant tokius elementus, įrenginį galima įkrauti nuo bet kokio išorinės šviesos šaltinio, tiek lauke, tiek patalpose.

Tyrimo dalyvių teigimu, metodas yra paprastas ir jau paruoštas pramoniniam naudojimui.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!