Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/3043/kamanes-gali-pazinti-zmones/spausdinti/

Kamanės gali pažinti žmones

Publikuota: 2006-01-03 16:16
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Matyt, kai kuriems žmonėms nėra ko per daug didžiuotis, kad jie gerai įsimena veidus. Kaip nustatė Anglijos ir Australijos mokslininkai iš Kembridžo ir La Trobe universitetų, kamanės irgi gali prisiminti skirtingų žmonių veidus kelias dienas.

Tyrimo metu joms buvo rodomi tokios pačios nespalvotos žmonių nuotraukos, kokios yra naudojamos ir žmonių atminties testams atlikti. Už teisingą atsakymą kamanėms tekdavo saldus maistas, už neteisingą – rūgštus, ir jos puikiai susidorojo su savo užduotimi. Greičiausiai šis naujai atrastas kamanių sugebėjimas susijęs su poreikiu atskirti įvairias gėlių rūšis. Tiesa sakant, tai dar vienas iš daugelio pastarojo meto atradimų, patvirtinančių, kad visai nereikia turėti didelės apimties smegenis, norint atlikti gana sudėtingus veiksmus – orientuotis labirinte, susieti daiktus su jų forma, kvapais, kaupti patirtį.

Veidų pažinimas yra nelengvas dalykas, ir iki šiol yra tobulinamos įvairios biometrijos ir saugumo kompiuterinės programos, galinčios tai padaryti. Tai įrodo, kad ir nedidelis neuronų skaičius gali atlikti sudėtingas užduotis, ir tai duoda vilties, kad, galbūt, kada nors ateityje bus galima gydyti žmones, kuriems dėl įvairių priežasčių buvo pažeistos smegenys ir jos prarado dalį savo galimybių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!