Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/30410/marsaeigis-opportunity-pasieke-gigantiska-krateri/spausdinti/

Marsaeigis „Opportunity“ pasiekė gigantišką kraterį

Publikuota: 2011-08-11 12:00
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: MEMBRANA

Po kelerius metus trukusios kelionės raudonuoju smėliu, amerikietiškas marsaeigis „Opportunity“ atvažiavo iki 22 kilometrų skersmens kraterio. Tai, tikriausiai, vienas įdomiausių mokslinių tikslų, per visą marsietišką epopėją.

Endeavour pavadintas krateris yra 25 kartus didesnis už bet kokį kitą kraterį, kuriuos „Opportunity“ matė per visus devyniasdešimt buvimo Marse mėnesių. Sprendimą, kad šį kraterį būtina pasiekti, mokslininkai priėmė dar 2008-ųjų metų rudenį. Tuomet robotą ir kraterį skyrė 12 kilometrų.

Marsaeigis „Opportunity“ pasiekė gigantišką kraterį

Tai labai ilgas kelias tokiam mažam ir lėtaeigiam įrenginiui, kaip „Opportunity“. Tačiau, įvertinus tai, kad marsaeigis ne kartą nukrypdavo nuo kelio įdomių objektų apžiūrėjimui, per tą laiką nuo kraterio Viktorija iki Endeavour, marsaeigis nuvažiavo 21 kilometrą.

Ir štai, kelionė pasibaigė. Prieš akis tiriamasis darbas. Šiame krateryje mokslininkai tikisi pamatyti seniausias geologines uolienas ir nuosėdas, kokias tik galima buvo iki šiol rasti Marso paviršiuje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!