Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/30082/spalvota-televizija-lemia-spalvotus-sapnus/spausdinti/

Spalvota televizija lemia spalvotus sapnus

Publikuota: 2011-07-15 10:15
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©IQ.lt
Inf. šaltinis: IQ.lt

Spalvota televizija lemia spalvotus sapnusJaponų mokslininkai nustatė, kad jaunesnio amžiaus žmonės dažniau linkę sapnuoti spalvotai. Viena to priežasčių, kaip rašoma Amerikos psichologų asociacijos paskelbtame pranešime, gali būti didesnis spalvotų televizorių paplitimas.

Japonų mokslininkų grupė ištyrė 1,3 tūkst. žmonių. Jie buvo tiriami du kartus, o nuo pirmojo iki antrojo tyrimo buvo padarytas 16 metų tarpas. Tyrime tik kas penktas 60 metų ir vyresnio amžiaus žmogus teigė sapnuojantis spalvotus sapnus. Tarp tyrimo dalyvių, dar neturinčių 30 metų amžiaus, bent 80 proc. teigė sapnavę spalvotus sapnus.

Mokslininkų teigimu, spalvotų sapnų skaičius gerokai išaugo nuo 1993 iki 2009 metų, tačiau tik žmonės, kurie tuo metu buvo ne vyresni negu 40 metų amžiaus. Japonai, kurie 1993 metais, kai buvo pirmą kartą atliekamas šis tyrimas, buvo jaunesni negu 20 metų amžiaus, tikėtina, kad spalvotą televiziją buvo žiūrėję visą savo gyvenimą.

Nors ankstesni tyrimai psichologijos srityje yra parodę, kad senstant sapnuojamų spalvotų sapnų dažnumas mažėja, tačiau spalvotos televizijos žiūrėjimas gali keisti šį procesą ir padidinti spalvotų sapnų dažnumą vyresniame amžiuje. Tiesa, sprendžiant pagal tyrimo duomenis, efektą spalvotiems sapnams televizija turi tik tada, jei spalvotas televizorius buvo žiūrimas nuo mažų dienų. O svarbiausias laikotarpis yra nuo 3 iki 10 metų amžiaus, kai susiformuoja gebėjimas sapnuoti.

Toks ryšys buvo aptiktas ir anksčiau atliktuose tyrimuose. Pavyzdžiui, JAV atliktuose tyrimuose nustatyta, kad absoliuti dauguma žmonių tarp 1915 ir 1960 metų sapnuodavo tik juodai baltus sapnus. Vėliau sapnuojančiųjų spalvotai skaičius gerokai išaugo, pastaraisiais metais JAV spalvotai sapnuojančiųjų skaičius sudaro apie 83 proc.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!