Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/2945/2010-metu-protingas-internetas/spausdinti/

2010 metų protingas internetas

Publikuota: 2005-12-21 11:32
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Kriause.com – internetinė komunikacija
Inf. šaltinis: Kriause.com – internetinė komunikacija

Specialistai ir futurologai išsako savo nuomonę, kokia kryptimi vystysis internetas. Australų projekto „Smart Internet 2010“ rėmuose surinktos garsiausių pasaulio IT specialistų prognozės.

Patys įžymiausi futurologai pasidalino savo mintimis kaip vystysis pasaulinis tinklas įvairiose srityse: socialinėje, tinklo žaidimų, mobiliųjų komunikacijų, garso ryšio ir t.t. Publikuodami visą medžiagą viename 170 puslapių leidinyje projekto „Smart Internet 2010“ autoriai nori sudaryti bendrą vaizdą – koks bus internetas ateityje ir kaip jis įtakos žmonių gyvenimą?

Australų ataskaita paruošta trimis variantais: bendrai visuomenės masei, specialistams, ir korporacijoms parėmusioms projektą. Internete publikuojamas tik pirmas, ko gero trumpiausias, variantas. Tačiau ir jis yra įdomus skaitinys. Tyrėjai sugebėjo apimti visas interneto sritis išdėstydami jas temose: technologijos (architektūra, protokolai, vartotojo sąsaja, produktai, servisai, verslas), socialinis aspektas (bendruomenės, socialiniai tinklai, gyvenimo kokybė), ir net atskiro žmogaus gyvenimo aspektai (bendruomenės veiklos taisyklės, pramogos, demografija, darbas, šeima, gyvenimo stilius).

Plačiausiai dokumente aptariami šie aspektai: balso komunikacija („VoIP“), socialiniai tinklai, resursai, žaidimai ir mobilus ryšys. Kiekvienai iš šių temų skiriamas atskiras skyrius, kuris panašus į atskirą tyrimą.

Iki 2010 metų internetas taps kur kas daugiau prieinama ir draugiška technologija, kuri darys dar didesnę įtaką bendruomenės gyvenime. Išsakyta nuomonė, kad internetas bus pasiekiamas visur ir prisijungimas prie jo bus kur kas paprastesnis, o vartotojo sąsaja kis į kur kas protingesnę. Kur kas dažniau duomenų įvedimui bus naudojama kalba.

Taip pat pranešime kalbama, kad per kelis ateinančius metus žmonija nuo griaunančių internetinių elementų patirs kur kas daugiau praradimų, išnyks atskiros industrijos šakos, kurios vystėsi kelis dešimtmečius iki interneto atsiradimo. Struktūriniai industrijos griuvimai prasidės nuo bylų apsikeitimo servisų (įtakos garso įrašų, kino industrijas) ir „VoIP“ (tradiciniai telekomai). Taip pat nukentės turizmo ir finansų sektoriai.

Beveik visi ekspertai sutinka, kad interneto ateitis priklauso ne nuo personalinių kompiuterių, o mobilių įrenginių. Ir tai gali smarkiai įtakoti pasaulinio tinklo struktūrą, kadangi komunikacijas tarp žmonių greitis išaugs, o duomenų kiekiai vis dvigubės. Iki 2010 metų mes turime nutolti nuo „lėtos komunikacijos“ epochos, kurioje gyvename šiandien. Jau 2010 metais didžioji dalis interneto turinio bus kuriama realiu laiku, komunikacijos procese: IM, „VoIP“ ir video.

Galutinis australų projekto „Smart Internet 2010“ dokumento pilnas variantas (170 puslapių) bei sutrumpinta versija (37 puslapiai).

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!