Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/29192/lietuvos-tyrimu-centras-koordinuoja-ambicingus-mokslinius-projektus/spausdinti/

Lietuvos tyrimų centras koordinuoja ambicingus mokslinius projektus

Publikuota: 2011-05-18 15:54
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LR ūkio ministerija

Naujausių mokslinių laimėjimų lopšiu tampantis Lietuvos tyrimų centras (LTC) kelia ilgalaikį tikslą sutelkti Lietuvos mokslo ir verslo bendruomenę kurti socialinę gerovę.

Ambicingų pasaulinio lygio mokslinių projektų koordinatorius Lietuvos tyrimų centras buvo įsteigtas Lietuvos Respublikos Vyriausybei ir „IBM Research“ pasirašius penkerių metų jungtinės veiklos sutartį dėl bendradarbiavimo mokslinių tyrimų srityje.

LTC vadovaujantis Tomas Deržanauskas sako, kad centras veikia ir šiuo metu darbas vyksta visuose šešiuose numatytuose moksliniuose projektuose, dėl kurių buvo susitarta su „IBM Research“. „Per pastarąjį mėnesį pasirašėme sutartis su visais akademiniais partneriais ir šiandien centro krepšelyje – šeši stambūs moksliniai projektai, kuriuose visapusiškai dalyvauja „IBM Research“, – sakė T. Deržanauskas.

LTC koordinuojami bendradarbiavimo projektai nanotechnologijų, sveikatos ir gyvybės mokslų, intelektinės nuosavybės valdymo srityse jau yra pasirašyti tarp Vilniaus universiteto, Kauno technologijos universiteto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Inovatyvios medicinos centro bei Fizinių ir technologijos mokslų centro ir „IBM Research“ laboratorijų Ciuriche bei Haifoje. Įgyvendinant šiuos bendrus projektus Lietuvos mokslininkai bendradarbiauja su minėtomis laboratorijomis, naudojasi ten atliktų tyrimų rezultatais, IBM sukurta programine įranga, ateityje patentuos atradimus bei komercializuos tyrimus.

T. Deržanauskas anksčiau vadovavo UAB „Technologijų ir inovacijų centras“, dirbo „Lenovo“ atstovybės Lietuvoje vadovu. LTC įsteigė Lietuvos Respublika, centro veiklą prižiūri valdyba, sudaryta iš verslo, Ūkio bei Švietimo ir mokslo ministerijų atstovų.

LTC veikia abipusio susitarimo pagrindu, numatančiu, kad į centrą lygiomis dalimis investuoja Lietuva ir „IBM Research“. „Mūsų tikslas – gauti rezultatą ir uždirbti Lietuvai pinigų mokslinių tyrimų plėtrai. Tokią galimybę suteikia bendri projektai su pasaulio intelektinės nuosavybės milžine IBM. Auga nauja mokslininkų karta, kuriai negalime likti abejingi. Pasisėmę pasauliniu mastu atliekamų tyrimų žinių, mokslininkai jas paskleis Lietuvoje. Tikiu, kad tai įvyks artimiausiu metu“, – įsitikinęs LTC vadovas T. Deržanauskas.

Prie LTC veiklos IBM prisideda turtu, technologine įranga, intelektualine nuosavybe, savo aukščiausiu lygiu išvystytų laboratorijų visame pasaulyje atliktų mokslinių tyrimų ekspertize. Pasak T. Deržanausko, pasiektas didžiulis laimėjimas, kad Lietuva įgijo strateginį partnerį pasaulinėse mokslo varžybose, o Lietuvos mokslininkai pripažįstami oficialiais IBM klubo nariais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!