Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/2909/trojos-lasteles-gamins-vaistus-smegenyse/spausdinti/

„Trojos ląstelės“ gamins vaistus smegenyse

Publikuota: 2005-12-17 12:15
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Mokslininkai, genetiškai modifikavę ląsteles taip, kad šios sugebėtų pereiti hematoencefalinį barjerą, sugebėjo apsaugoti ir regeneruoti smegenų dalį, kuri buvo pažeista Parkinsono ligos. Tyrimas buvo atliktas su gyvūnais, bet manoma, kad tokiu pačiu metodu ateityje būtų galima gydyti ir žmonių smegenų veiklos sutrikimus.

Hematoencefalinis barjeras apsaugo smegenis nuo šalingų medžiagų patekimo, bet taip pat nepraleidžia ir vaistų, todėl anksčiau bandant sukurti gydymo būdą vaistai buvo švirkščiami tiesiai į smegenis. Mokslininkai sukūrė alternatyvą – implantuojamas ląsteles, kurios atlieka Trojos arklio vaidmenį ir vaistus gamina būdamos neįžengiamoje smegenų tvirtovėje. Mokslininkai paėmė žmogaus nervinių ląstelių pirmtakių (žNLP) iš 10-15 savaičių amžiaus embrionų. Šios ląstelės yra panašios į kamienines, bet jau yra diferencijavęsi į specifines nervines ląsteles.

Tuomet paimtos ląstelės buvo genetiškai modifikuojamos taip, kad jose būtų sintetinamos molekulės, vadinamos glijos išskiriamu neurotrofiniu faktoriumi (GINF). Šios molekulės smegenų natūraliai gaminamos nuo aštuntos žmogaus embriono vystymosi savaitės, bet kai pasiekiama dvidešimta nėštumo savaitė, tai GINF sintezė visiškai nutraukiama. Ankstesniais tyrimais įrodyta, kad GINF pagerina dopaminą gaminančių ląstelių gyvybingumą ir funkciją. Šios ląstelės nyksta sergant Parkinsono liga.

Pelėms ir beždžionėms buvo dirbtinai sukelti ligos simptomai sunaikinant 70 proc. jų dopaminą gaminančių ląstelių vienoje smegenų pusėje. Po dešimties dienų į gyvūnų smegenų sritį, vadinamą dryžuotuoju branduoliu, buvo sušvirkšta genetiškai modifikuotos žNLP. Praėjus penkioms savaitėms buvo stebėtas ryškus skirtumas tarp gyvūnų, kurie buvo gydomi modifikuotomis ląstelėmis ir kontrolinės grupės gyvūnų, kurie gydomi nebuvo. „Ląstelės ne tik gamino GINF kaip mažas siurblys, bet šios molekulės taip pat nukeliavo į smegenų sritį, kur yra juodoji materija. Mokslininkai eksperimentavę su GINF injekcijomis į Parkinsono liga sergančių pacientų smegenis, sakė, kad tyrimas yra perspektyvus. Ląstelių pirmtakių panaudojimas yra didžiulė pažanga. Dėl to mažės bet koks imuninis atsakas ir bus gaminama daugiau biologiškai aktyvaus GINF.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!